Elpriset sjönk i oktober

Av: Stefan Hesserud Persson

Publicerad:
Uppdaterad:
Milt väder gjorde att elpriset sjönk i oktober.
Foto: Johnér
Milt väder gjorde att elpriset sjönk i oktober.

Efter relativt höga elpriser under sensommaren blev oktober en betydligt bättre månad för svenska elkonsumenter. För första gången sedan juni sjönk spotpriset jämfört med samma tid ifjol.

Milt väder och ökad kärnkraftsproduktion gjorde att medelspotpriset på el i oktober sjönk jämfört med samma månad ifjol. Senast det skedde var i juni. För hela riket landade medelspotpriset på 29,0 öre/kWh, vilket är 18 procent lägre än i oktober ifjol, skriver elskling.se.

”Efterlängtad”

– Vi har haft ett milt väder i oktober och det är positivt att resurserna från kärn- och vattenkraften har stärkts. Då sjunker spotpriserna och kunder med rörligt avtal får en prissänkning som är efterlängtad. Men det är inte förrän vi får ett mer vinterlikt väder som prisläget utmanas på riktigt, säger Faraz Azima, vd på elskling.se, i ett pressmeddelande.

Allra lägst var priserna i norra Sverige där de i snitt låg på 27,70 öre/kWh, enligt Vattenfall. Det beror delvis på att kärnkraften i Mellansverige haft oplanerade produktionsstörningar.

Nu levererar däremot kärnkraften som planerat, vilket i kombination med välfyllda vattenmagasin ser ut att ge mer stabila elpriser framöver. Samtidigt fortsätter stigande kolpriser i omvärlden att trycka upp även de svenska elpriserna, och Vattenfalls prognos är fortsatt dyrare elräkningar i vinter, enligt ett pressmeddelande.

Pressa elnätsavgifterna

Desto mer glädjande för elkonsumenterna är den utredning om att begränsa elnätsbolagens prishöjningar som Energimarknadsinspektionen, Ei, nyligen lämnade över till regeringen.

– Elskling.se välkomnar initiativet från regeringen och hoppas att våra politiker äntligen ska stoppa de konstant stigande elnätskostnaderna, säger Faraz Azima.

LÄS VIDARE

Publicerad: