Nå toppen - gå upp med tuppen

Publicerad 2014-09-30

Tidscoachen: ”Vakna tidigt är nyckeln till framgång”

Märta Sandberg, 18, börjar ofta tidigt på sitt jobb som butiksbiträde i centrala Stockholm. Då har hon bara en kvart att göra sig klar.
Märta Sandberg, 18, börjar ofta tidigt på sitt jobb som butiksbiträde i centrala Stockholm. Då har hon bara en kvart att göra sig klar.

Vad har Stefan Löfven gemensamt med järnladyn Margaret Thatcher och it-gurun Steve Jobs?

Jo, han går upp klockan fem varje morgon för att förbereda dagen.

– Tidiga morgonrutiner är nyckeln till framgång, säger tids­coachen Dorotea Petterson.

Stefan Löfven sällar sig till dem som, likt Platon, insett att ”början är den viktigaste delen av ett arbete”.

– Många framgångsrika människor har insett hur mycket man vinner på bra morgonrutiner. Det handlar om att skapa sig en egen stund, en timme, för att strukturera dagen, ­säger tidscoachen som är aktuell med ­boken ”5 AM är ingen tidpunkt. Det är en livsstil”.

Du slipper onödig stress

Hon kallar det för fokustimmen.

– Den ger dig flow hela dagen. Du slipper onödiga stressmoment som glömda gympapåsar eller en tom middagskyl och kan fokusera på ­nuet. Du blir mer effektiv.

Själv är Dorotea Petterson en ­före detta kvällsmänniska som bestämt sig för en nystart. I stället för att vara uppe till ett på natten och vakna utmattad började hon lägga sig vid tio, halvelva och ställa klockan på fem, eftersom hennes fyraårige son vaknar sex.

Lugnare och piggare nu

Knappa två och en halv veckor tog det att komma in i de nya rutinerna.

– Jag har ett större lugn i mitt liv nu och är mycket piggare. Men jag vill påpeka att det inte går ut på att sova mindre. Då blir vi sjuka. Vi ­behöver olika mycket sömn och är klockan sex en bättre tid för dig, så gå upp då. Här spelar arbetstiderna in. Men efter sju börjar det bli ­lite sent, om du jobbar dagtid och inte varit på sen fest dagen före.

Så får du bättre morgonrutiner

 Egen plats Ha gärna en bestämd plats där du sitter. Gör den trevlig och mysig.

 Kom i säng Bestäm när du vill gå upp. Lägg dig ­i tid för att sova de timmar du behöver.

 Ultimat väckningstid Sömnen går i 90-­minuterscykler. Räkna baklänges från den tid du ska gå upp så vet du när du bör lägga dig. Exempel: Du behöver vakna klockan sju och har ett sömnbehov på nio timmar. 07.00 minus sex 90 minuterscyker blir 22.00.

 Sänk kraven Ställ inte för höga krav på din morgontimme. Det tar tid att finna sitt sätt.

 Förbered morgonen Redan kvällen före kan du lägga fram kläder, packa väskor och annat.

 Ett trappsteg i taget Om du har svårt att ställa om tiden – börja med en kvart i taget.

 Lägg till moment som ger dig fokus. Meditera, lyssna på musik, skriv dagbok.

Få flow med en fokustimme

Längtar du efter mer flow i vardagen? Då är det dags att införa ­fokustimmen .

Fokustimmen är en må bra-stund, inte en stressstund, då du varken duschar, väcker barn eller gör frukost. Den består av tre olika moment som ska ta max 20 minuter att utföra.

1 RÖR PÅ DIG! Börja med att ­röra på dig. Då startar produktionen av dopamin, kroppens eget lyckohormon, som legat i vila under natten. En rask promenad, ett tabatapass, yoga, eller stretching i sängen? Du bestämmer.

2 PLANERA! ­ I steg två planerar du dagen. Skapa gärna ett dokument där det står vem som hämtar barnen, vem som handlar, viktiga jobbuppgifter etc.

3 LÄR NYTT! Till sist: en stunds kunskapsinhämtning. Läs en bok, en artikel eller lyssna på en föreläsning. Det är viktigt att det är kopplat till något du är ­genuint intresserad av och som känns uppmuntrande.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu

Ämnen i artikeln