Julfest – kul eller fyllestrul?

Av: Terri Herrera Eriksson

Publicerad:
Uppdaterad:

Dags för party med jobbet! Här är 10 budord för dig som vill undvika pinsamheter

1 av 5 | Foto: Jupiter images
julfestens big no no På julfesten med kollegorna är det en god idé att hålla sig på rätt sida av tok- fyllan – annars kan det sluta illa.

Några har längtat sedan september.

Andra överväger att sjukanmäla sig.

Julfesten med jobbet kan vara heaven or hell.

Aftonbladet ger dig reglerna som gör att du klarar dig helskinnad.

1. Du skall icke bli plakatfull

Du må vara en hejare på att supa: Du berättar underbara men utlämnade anekdoter från ditt liv som singel och kan göra kålmasken på dansgolvet. Men spara det åt kompisarna. På julfesten bör du hålla dig på rätt sida av tokfyllan.

2. Tala icke allvar med chefen

”Carina, jag tycker att du är en toppenchef! Fast ibland kan du vara väldigt bitchig.” Får du syn på din chef och känner dig sugen på att ha ett ärligt samtal klockan tolv på natten? Lås in dig på toa. Vad som helst är bättre än att bli festens ovälkomna sanningssägare.

3. Stöt icke på arbetskamrat

Nej, julfesten är inte rätt forum för att stöta på snygga kollegan. Kom ihåg att ni ska jobba ihop sedan. Då är det inte bra att man sagt: ”Jag är så tänd på dig, Massoud!”, medan de andra hade julklappsbyte.

4. Du skall icke hångla

Att hångla med sin jobbarkompis kan aldrig klassas som en hit. Det är våldsamt trist att bli the talk of the fikarum. Vill ni dejta – gör det på tu man hand – inte inför ekonomichefen och 30 fnissande kollegor.

5. Löneförhandla icke

Många passar på att snacka lön under julfesten. Men det är inte läge att berätta för personalchefen att du vill gå upp till 25 000 kronor i lön för att Micke och Erika tjänar mer än du. Få partyförhandlingar blir bra.

6. Bär icke tokiga plagg

Såsom spelande julslips eller tomteluva. Kom ihåg: Du ska inte på grisfest – utan julfest – med jobbet! Om inte ledningen kräver det (Gud förbjude) bör du därför inte skoja till det med att klä dig lite julspexigt. Risken är stor att det bara blir helfel.

7. Undvik kameran

På varje julfest är det någon rolig jäkel som springer runt med digitalkamera och tar bilder. Lustigt nog väljer han/hon inte ut de foton där du ser snygg ut – utan de där du ser dumdryg ut. I värsta fall taggas de sedan till din Facebooksida.

8. Låt bli gitarren

Det är något läskigt med gitarrer och fylla. Alltid är det någon som börjar dra sin repertoar av julsånger med ny fräckistext. Få behärskar allsångsgenren, men många känner sig manade. Fundera noga över vilken genre du tillhör innan du drar det första ackordet.

9. Hedra morgondagen

Om det är arbetsdag efter julfesten är det inte smart att stå i karaokebaren klockan tre på natten och sjunga ”Delilaaah” för full hals. Följande arbetsdag kan bli plågsam.

10. Ge icke konstiga klappar

Till chefen: Inled aldrig festen med att berätta att lågkonjunkturen kommer att slå hårt mot er bransch. Börja heller inte kvällen med att dela ut snåla julklappar. Överväg att ge bort den hembrända skivan med din dotters kör någon annan dag – eller inte alls. Konstiga klappar kan orsaka myteri.

Jobbcoachens tre tips

1) Pys inte ut höstens jobbstress på julfesten – drick med måtta.

2) Tänk på att de du festar med ska bedöma, betala och befordra dig.

3) Hoppa inte i säng med en kollega, särskilt inte en underordnad.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN