Volvobolag varslar 850

Publicerad:
Uppdaterad:

Hundratals får gå från Volvo CE på flera orter i Sverige

Volvo Construction Equipment varslar ytterligare 850 medarbetare runtom i Sverige om uppsägning, utöver de 500 som varslats tidigare i höst.

”Orsaken till varslen är avmattningen av världsmarknaden för anläggningsmaskiner”, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Av de jobb som försvinner finns 200 i Arvika, 200 i Braås, 200 i Eskilstuna och 150 i Hallsberg.

Av de 850 varslade medarbetarna beräknas cirka 10 procent vara tjänstemän och övriga kollektivanställda. Förhandlingar med facken kommer att inledas omgående.

Volvo CE gör bland annat hjullastare, grävmaskiner, dumprar och väghyvlar och ingår i börsnoterade Volvo AB.

Dåligt för anläggningsmaskiner

Den nedgång på marknaden för anläggningsmaskiner som inleddes i Nordamerika förra året har spridit sig till Europa och utvecklats till en global avmattning, enligt Volvo. Den pågående globala finanskrisen har påskyndat nedgången i konjunkturen, skriver bolaget.

”Vi agerar nu för att anpassa produktionskapaciteten till den vikande efterfrågan och för att se till så att vi går stärkta genom den pågående lågkonjunkturen”, skriver Yngve Rosén på Volvo CE i ett pressmeddelande.

”Varslen som spön i backen”

– Ja nu står varslen som spön i backen. Det här är ju steg två på Volvo, förra gången varslades 300 personer. Och det varslas inte bara på Volvo utan i hela fordonsbranschen och dess underleverantörer. I Töcksfors stänger TVAB ner produktionen helt och flyttar den till Polen. Alla våra 40 medlemmar där är uppsagda, säger Lars-Erik Axelsson, ombudsman på IF Metall-avdelningen Västra Värmland i Arvika.

Avdelningen har cirka 1 000 medlemmar på Volvo, där totalt 1 350 personer arbetar.

– Det har varit bra här i Västvärmland för metallare en längre tid, men nu är det mycket kärvt, säger Axelsson.

Han vet ännu inte hur företaget kan tänkas hantera det nya varslet. Förhandlingar om det första varslet pågår.

TT

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN