Var fjärde har inte råd att semestra

MIN EKONOMI

Drygt var fjärde LO-medlem, 26 procent, har varken tillgång till fritidshus eller har gjort någon semesterresa det senaste året.

Det visar LO:s årliga genomgång av våra semestervanor. Av hela gruppen anställda är det drygt var sjätte som inte har tillgång till fritidshus eller har gjort en semesterresa.

Studien baseras på intervjuer gjorda av Statistiska centralbyrån i samband med undersökningarna av levnadsförhållanden.

Semester är en klassfråga, konstaterar LO, och pekar på att det bara är 12 procent av TCO:s medlemmar som varken haft tillgång till fritidshus eller gjort en semestertripp det senaste året. Bland Saco:s medlemmar är motsvarande siffra 8 procent.

Värst för ensamstående med barn

Uppskattningsvis, skriver LO i sin rapport, finns det omkring 400 000 barn under 18 år i de hushåll som inte har fått resa bort på semester eller till sommarstugan.

Under perioden 1990–1997 försämrades situationen kraftigt för LO:s medlemmar när det gäller tillgång till fritidshus eller möjlighet att resa på semester.

Sedan vände trenden och en klar förbättring skedde under åren 1997–2002. Då ökade också hushållens disponibla inkomster kraftigt och utvecklingen på arbetsmarknaden var positiv.

Under de senaste två åren har däremot förbättringen stannat upp.

Allra sämst möjligheter att semestra bland de olika hushållstyperna har, inte oväntat, ensamstående med barn. Det är också den grupp som enligt inkomststatistiken har den lägsta ekonomiska standarden.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM