Födda till att bli miljonärer

Privatekonomi

Aftonbladet har kartlagt Sveriges rikaste ungdomar

De snabba IT-klippens tid är förbi.

Ung och förmögen idag blir man bara genom att födas till en Bonnier, en Persson eller en Lundberg.

Det visar Aftonbladets kartläggning av Sveriges rikaste ungdomar.

DE RIKAS RESERVAT Biblioteksgatan i centrala Stockholm - shoppingstråket för de mest välbärgade. I samma område ligger några av Sveriges hetaste innekrogar.
DE RIKAS RESERVAT Biblioteksgatan i centrala Stockholm - shoppingstråket för de mest välbärgade. I samma område ligger några av Sveriges hetaste innekrogar.

De var aldrig hotade på riktigt. Gamla förmögenheter på flera hundra miljoner är svåra att utmana. Liksom makten som följer med pengarna.

Men försöken var goda. Och framgångssagorna fascinerande. Tonåringar satt hemma i föräldravillan och lekte fram internetlösningar som de stora företagens datatekniker bara kunde drömma om.

"Många känner sig brända i dag"

22-åringar sålde oprövade företag för mångmiljonbelopp till de största internationella jättarna.

- Den epoken var väldigt speciell. Var något nytt så var det automatiskt bra, säger Micael Dahlén, doktor i marknadskommunikation vid Handelshögskolan.

Men IT-bubblan sprack och av vanliga ungdomars möjligheter att göra miljonklipp blev det bara luft.

- Många som lyckades känner sig brända idag. De hann aldrig utnyttja framgångarna - mycket var ju bara papperspengar som de nu måste betala skatt på.

Johannes Bertorp, 24, var en av dem som lyckades. Han fick länge personifiera den unga IT-miljonären. Men under 2001 mer än halverades hans förmögenhet.

Listan över de rikaste svenskarna födda mellan 1976 och 1984 domineras nu av Sveriges mäktigaste finansfamiljer.

Systrarna i en klass för sig

H&M:s grundare Erling Persson har tre barnbarn på listorna.

Sju av ungdomarna tillhör den mäktiga mediefamiljen Bonnier.

Systrarna Louise, 22, och Katarina Lundberg, 20, döttrar till byggmiljardären Fredrik Lundberg, är i en klass för sig. De toppar såväl inkomst- som förmögenhetstoppen.

Annelie Karlsson Stider på Handelshögskolan har doktorerat i det ärvda familjeföretagandet i Sverige. Hon är även ledamot i arvtagarnas eget nätverk - Family Business Network - där såväl familjen Bonnier som familjen Persson är medlemmar.

- I många av de här familjerna ärver man inte bara ett finansiellt kapital utan även ett yrke. För Bonniers är det att vara förläggare, för Fazer är det att vara chokladtillverkare, för Spendrups är det att vara bryggare.

Att föräldrar skriver över miljoner på barnen har givetvis skattetekniska förklaringar. Gåvoskatten är lättare att bära än skatten på förmögenheten.

- Kontrollen är inte lika rigorös på gåvoskatten. Sen kan man ju också laborera med fribelopp och reverser samt dela upp gåvan på flera år, säger Nils Schmid, jurist på RSV.

Sveriges rikaste ungdomar

Ungdomarna som toppar inkomstligan

Elisabeth Lindham

ANNONS

Ett toppenerbjudande på rörligt elpris utan bindningstid, avgifter och påslag i 9 månader.

Extern länk från Skellefteå Kraft

Beställ här

Publisert:

Aftonbladet

/

Min ekonomi

/

Privatekonomi

ÄMNEN I ARTIKELN

Privatekonomi