Sveriges billigaste lägenheter

MIN EKONOMI

Tipsen: Så hittar du en billig och bra lägenhet

1 av 6 | Foto: Lägenheten på Runiusgatan i Stockholm har ett utgångspris på 1 995 000 kronor.

Billigt, bra och centralt.

Det behöver inte vara en omöjlig kombination.

Här är Sveriges mest prisvärda lägenheter – och tipsen på hur du hittar dem.

Den billigaste lägenheten i Sverige finns i Falköping med priset 283 kronor per kvadratmeter, enligt en lista från Booli.

I Stockholm finns några av landets dyraste lägenheter och de högsta kvadratmeterpriserna. Men det går att hitta prisvärda lägenheter även i innerstaden.

Har drömmen alltid varit att bo på en båt är det läge att slå till nu. Etta på listan över Innerstadsstockholms billigaste lägenheter, sorterat på kvadratmeterpris, är nämligen ett fritidsfartyg med en boyta på 80 kvadratmeter.

Utropspriset är på 2 790 000 kronor, 34 875 kronor per kvadratmeter.

Leta under radarn

Det går även att hitta vanliga lägenheter som inte kostar allt för mycket. Tipset för att hitta en billigare lägenhet är att leta under radarn.

– Man ska leta efter en lägenhet som inte är stajlad. Leta efter så vardagliga lägenheter som möjligt. Är det ett renoveringsobjekt ser många det och då går priset upp, jättestajlade lägenheter vill alla ha. Men vanliga lägenheter hamnar ofta under radarn och försvinner i mängden, säger Josephine Linghammar, marknadsansvarig på Booli, till Aftonbladet.

– De kanske ser tråkiga ut men många tänker inte på hur mycket man kan göra med dem efter att man köpt dem.

Även mäklaren Pege Abrahamsson från Länsförsäkringar Fastighetsförmedling ger rådet att titta på lägenheter som endast behöver lite underhåll.

– Om man är ute efter en bra och prisvärd lägenhet ska man kika på de som inte är topprenoverade och inte heller riktiga renoveringsobjekt. Kika på lägenheter däremellan, de kan falla mellan stolarna. Där tror jag man kan hitta guldkornen.

Spana efter solen

Ett annat knep är att slå till i rätt perioder, då utbudet är stort.

– Nu är utbudet litet och många är lediga och har tid att titta på lägenheter. Fokusera på perioder där utbudet är stort och gemene man har mer att göra, då är det färre personer på varje visning och då brukar man kunna göra klipp, säger Maria Magnusson, mäklare på Magnusson Mäkleri.

Håll utkik efter solen när du ska gå på visning.

– När den första riktiga solen kommer fram, när alla sitter ute i parken och inte vill gå på visning, då är bästa helgen. Eller mitt i sommaren. Man kan tänka bakvänt, när alla andra inte har tid då ska man passa på, säger Maria Magnusson.

Hög månadsavgift

Lägenheter med lågt kvadratmeterpris kan dock ha en hög månadsavgift.

– Ja avgiften påverkar kvadratmeterpriset ganska mycket. Ju högre avgift desto lägre blir ofta kvadratmeterpriset. Men det beror också på vad som ingår i avgiften, som bredband, telefoni, el, garageplats eller gas, säger Josephine Linghammar.

Om man klarar av en högre avgift är fördelen att lånet inte blir lika stort.

– Det kan vara skönt att slippa låna så mycket pengar, säger Gabriella Krook, fastighetsmäklare på Bjurfors.

ARTIKELN HANDLAR OM