Knepen du INTE ska använda vid en löneförhandling

Det finns knep du inte ska ta till när det är dags för löneförhandling.
Det finns knep du inte ska ta till när det är dags för löneförhandling.

Det finns gott om goda råd till hur du ska agera om du vill förhandla upp din lön.

Men det finns vissa metoder du inte bör ta till.

Här är förhandlingsknepen du ska undvika.

Att förhandla upp sin lön är svårt. För att lyckas gäller det att vara väl förberedd och dra fram de bästa förhandlingsknepen.

Men det finns knep du inte ska ta till när du sätter dig i löneförhandlingarna.

Den danske förhandlingsexperten och managementkonsulten Tune Hein vid företaget Hein Degn & Partnere listar på epn.dk fem förhandlingsargument du absolut inte ska använda om du vill få upp din lön (observera att detta bara är tips, och de kanske inte fungerar för dig):

Fokusera inte för mycket på kunskap

Din chef vill inte höra hur duktig du är, vilken kompetens du har, eller vad du har lärt dig det senaste året. Räkna i stället upp de resultat du uppnått, och vad de betytt för företaget.

Sätt inte dig själv över teamet

Undvik att framhäva dig själv framför dina kollegor. Din chef vill hellre höra hur bra ni lyckas som grupp.

– Även om en löneförhandling handlar om att framhäva sig själv, kommer din chef alltid vilja se helhetsperspektivet för gruppen. Så kom ihåg att alltid sätta arbetslaget framför dig själv, säger Tune Hein.

Övervärdera inte dig själv

En löneförhandling handlar inte bara om hur mycket mer du ska få i lönekuvertet. Det handlar också om vad du förväntas prestera det kommande året. Övervärdera inte dig själv och lova inte saker du känner att du inte klarar av, det kommer att slå tillbaka på dig själv, enligt Tune Hein.

Använd inte hot

Hota inte din chef med att sluta om du inte får som du vill, även om du har fått erbjudanden från andra arbetsgivare. Det ger bara din chef uppfattningen av att du ändå är på väg att lämna företaget och inte är värd att satsa på.

Tänk inte utanför boxen

I de flesta företag är löneadministrationen ett krångligt och byråkratiskt system. Kräv därför inte att få en förmån som ligger utanför systemet.

– Be bara om sådant som är realistiskt. Du gör livet surt för din chef om du pressar honom eller henne att bryta mot lönesystemet, säger Tune Hein.

Han tar som exempel att be om en tjänstebil i en organisation som inte är anpassad för det. Eller att du föreslår att företaget ska ha en kafeteria, när alla dina kollegor har med sig matlåda.

Min Ekonomi

Publisert:

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu

ÄMNEN I ARTIKELN