Nu drar sommarrean igång

MIN EKONOMI

Nu drar sommarrean i gång.

Här är butiker i flera olika branscher som sänkt priserna.

– Glöm inte bort reorna på nätet. Du slipper köer, säger Nina Johansson, modeexpert på Sofis mode.

Överskattad hype eller ett bra fyndläge? Oavsett vilken åsikt man har om sommarean så är den nu i full gång.

”Söker inte upp reor”

NK:s varuhus i Stockholm och Göteborg startade sin rea i går. En som hade hittat dit var Elisabet Blom, 62, från Uppsala. Hon stod och tittade på tröjor när Aftonbladet träffade henne.

– Jag söker inte upp reor men om jag ser en så hoppar jag in. Jag har kommit till det stadiet när det mest blir att man handlar åt barnbarnen. Man unnar sig själv mindre och mindre. Men i dag har jag fyndat en sak och det kan bli mer, sa hon.

Bra försäljning i maj

Reautbudet på NK och andra varuhus styrs till stor del av försäljningen under våren. De stora klädkedjorna har haft en bra åtgång under april och maj. Dessutom har man varit bättre på att förutse försäljningen än tidigare. Därför kan årets klädrea bli lite torftig.

– Man överskattade försäljningen och tog in för stora lager för ett par år sen. Nu har butikerna har rättat mun efter matsäcken. Därmed kommer de inte att skänka i väg varorna med jätterabatter i år, säger Mikael Sandström, branschordförande i Svensk handel stil.

Expert: Tänk efter

Trots ett skralt utbud går det att göra fynd på rean. Men Aftonbladets modeexpert Nina Johansson ger rådet att tänka efter en extra gång innan man slår till på ett billigt plagg:

– På rea kan man lätt tänka "äsch, den här toppen är ju lite för liten egentligen men den är ju så billig" och så hamnar den längst in i garderoben ändå och blir aldrig använd. Det är inte att tjäna pengar, säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM