Så fintas du av bankerna

avOskar Forsberg, Anders Munck, Malin Askner

MIN EKONOMI

Rabatten kan bli dålig affär Experten: Säg inte ja till allt

1 av 4 | Foto: HETT VILLEBRÅD Aftonbladets reportrar Anders Munck och Malin Askner utgav sig för att vara vanliga kunder, och besökte Sveriges fyra största banker.

Aftonbladets reportrar träffade rådgivare på de fyra största bankerna.

Alla vill locka över oss som kunder med lägre ­boräntor som lockbete – om vi flyttar allt vårt ­sparande till dem.

Men rådet sågas av ­experterna.

– Säg inte ja till allt bara för att få lägre boränta, säger Annika Creutzer, ­Aftonbladets ekonomi­expert.

Aftonbladet Min Ekonomi bokade kundmöten med Nordea, Handelsbanken, Swedbank och SEB. Vi utgav oss för att vara vanliga bankkunder som funderar på att byta bank och lägga om våra bostadslån.

Samtalen gav ett tydligt mönster:

Bankerna vill ha oss som kunder, och de vill att vi ska lägga över allt vi har i just deras bank – lönekonton, fondsparade, pensionssparande, lån och försäkringar – i utbyte mot en rabatt på bolånet.

Olika rådgivning

Men att gå ”all in” på en bank behöver inte vara särskilt klokt.

– Bankerna vill sälja så många produkter som möjligt till dig, de gör allt för att få dig som helkund. Bolånet är ett sätt att locka dig till banken. Tänk på vad du förhandlar om, säg inte ja till allt bara för att få lite lägre ränta, säger Aftonbladets ekonomiexpert Annika Creutzer.

I övrigt skiljer sig råd­givningen åt på flera sätt. Nordea tycker att reportern med ett saftigt bolån på 2,6 miljoner kronor ska dra ner på sin amortering på 4 000 kronor i månaden. På Handelsbanken blir motsvarande råd att behålla amorteringen så länge ekonomin tillåter.

– Givetvis ska man betala av på dyra lån i första hand, i synnerhet topplån och konsumtionslån med hög ränta. Man bör också amortera på sitt ”vanliga” bolån. Ett sätt är att hitta en summa man kan lägga på boendet varje månad som är lika hög oavsett räntan, säger Annika Creutzer.

Underbud på räntor

Det kan löna sig rejält att gå runt till alla banker och kolla räntorna eftersom de skiljer sig kraftigt åt. Enligt flera av varandra oberoende källor inom SEB har ­banken under en längre tid vunnit över kunder genom att ge underbud på bo­räntor, som sedan höjs när lånet ska läggas om. Något som Anna Helsén, presschef på SEB, dementerar.

– En sådan strategi finns inte, det går inte till på det sättet. Räntorna baseras på upplåningskostnaderna. Vi har individuella räntor och har växt på bolånemarknaden. Det är vi glada över, ­säger hon.

8 600 kronor dyrare

Men även i vår egen under­sökning erbjuder SEB lägst ränta. När det gäller ­lånet på 2,6 miljoner ger SEB ett bud på 2,67 procents ränta för en bindningstid på två år.

För samma lån bjuder Handelsbanken 3,0 procent direkt, medan Nordea återkommer senare med ett bud på 2,88 procent. Räknat i kronor blir den högsta ­räntan 8 600 kronor dyrare per år än den billigaste, ­före skatteavdraget.

Alla banker var också mycket angelägna om att ta över allt pensionssparande.

– Här gäller det att se upp eftersom det kan handla om stora summor med tiden. Du ska ha dina pensionspengar där du tror att de växer bäst, inte där du får bästa boräntan, säger Annika Creutzer.

ARTIKELN HANDLAR OM