Skatteverket varnar för nya bluffmejlen

1 av 3 | Foto: ”Det var väldigt avancerat gjort”, säger Jan Mosander, 69, som fått ett av bluffmejlen.
MIN EKONOMI

Bedragarna lockar med skatteåterbäring – för att tömma ditt konto.

Nu varnar Skatteverket för bluffmejlen.

– Klicka absolut inte på länken, säger Patrick Sjölinder på Skatteverkets huvudkontor.

De senaste dagarna har många svenskar fått ett mejl från avsändaren Skatteverket. Enligt mejlet är man berättigad till en skatteåterbäring på 5 840 kronor. För att snabbt få pengarna inbetalda på sitt konto ombeds man att klicka på en länk i mejlet och sedan fylla i sina kontouppgifter.

Anna Gustafsson, 40, från Åseda är en av många som fått mejlet. Eftersom hennes man är egenföretagare och de väntar på skatteåterbäringen var hon ytterst nära att fylla i sina uppgifter.

– Min man och jag har samma mejl och jag visste att vi skulle få pengar från Skatteverket. Jag var på väg att fylla i alltihop, säger hon.

”Många kan bli lurade”

I mejlet är Skatteverkets hemsida korrekt angiven och mejladressen ser autentisk ut. Det som fick Anna Gustafsson att ana att något var fel var att varken hennes eller hennes mans namn var angivet i mejlet.

Hon ringde Skatteverket och fick då information om bluffen.

– Hade det kommit till min pappa hade han definitivt fyllt i uppgifterna. Det var verkligen ett verklighetstroget mejl och jag tror att många kan bli lurade, säger hon.

Journalisten och författaren Jan Mosander, 69, har fått samma mejl. Eftersom han tidigare drabbats av liknande mejl var han på sin vakt och klickade inte på länken.

– Men det var väldigt avancerat gjort och på korrekt svenska. Man kunde verkligen tro att det var från Skatteverket, säger han.

Går ut med varning

Mellan 100 och 150 personer har hört av sig till Skatteverket efter att ha fått mejlet. 

– Förmodligen har många fler fått det. Vi har uppmanat folk att radera det och inte kontakta oss. Förmodligen har merparten därför inte hört av sig, säger Patrick Sjölinder.

Skatteverket har polisanmält bedrägeriförsöket. Nu går man även ut med en varning:

– Det är lätt att luras och vi uppmanar de som har fått mejlet att radera det och inte klicka på länken. Man ska absolut inte fylla i några uppgifter. Har man gjort det ska man kontakta polisen.

Patrick Sjölinder betonar att Skatteverket aldrig skickar ut mejl med uppmaningen att lämna kontonummer via mejl eller sms.

ARTIKELN HANDLAR OM