Här rörs företagaren till tårar i ”Draknästet”

Det blev känslofyllt i studion när Rim Alexandra Halfya, 29, och Alaa Alshawa, 31, medverkade i veckans ”Draknästet”.

De två entreprenörerna har kommit till Sverige med tunga erfarenheter – och starka drivkrafter.

Nu vill de förnya byggindustrin med sitt företag Combify.

Den ena kom som flykting från Syrien för sex år sedan. Den andra har efter en bilolycka spenderat mer eller mindre 10 år av sitt liv på sjukhus.

Alaa Alshawa och Rim Alexandra Halyfyas livshistorier och erfarenheter lämnade många berörda i veckans avsnitt av ”Draknästet” i SVT.

Duon, som grundat och driver teknikföretaget Combify tillsammans, fick beröm av drakarna – både för sin affärsidé och den starka drivkraften bakom deras jobb.

Bröt ut i tårar: ”Såg hur hårt vi har arbetat”

När Jacob de Geer, en av drakarna, ger beröm och säger att han är villig att investera en miljon kronor i företaget, brister Rim Alexandra Halfya ut i tårar.

– Jag och Alaa har jobbat varje helg, jul och sommar sedan vi startade företaget. Jag brukar inte gråta när det är tufft, för jag har ett tydligt mål framför mig. Men jag blev rörd när jag förstod att Jacob såg hur hårt vi har arbetat, säger hon till Aftonbladet.

Rim Alexandra Halfya bröt ut i tårar i ”Draknästet”.
Rim Alexandra Halfya bröt ut i tårar i ”Draknästet”.

Vill förändra byggindustrin

Combify är företaget som ska förändra byggindustrin, säger de två entreprenörerna i ”Draknästet”. Det är en teknisk plattform som specialiserar sig på datasamling av olika byggprojekt, för att sedan samla ihop dem till en interaktiv karta.

Plattformen ska alltså kunna samla byggutvecklare, arkitekter, investerare och flyttsugna konsumenter på ett och samma ställe.

– Om du är nyfiken på vilka byggprojekt som är igång och planeras flera år framåt i exempelvis Kalmar, kan du se det på kartan. Vi samlar information som vanligtvis är utspridd och krånglig att förstå, eller som du kanske behöver ringa till kommunen för att få information om, säger medgrundaren Rim Alexandra Halfya.

Rim Alexandra Halfya, 29, och Alaa Alshawa, 31, har startat företaget Combify.
Rim Alexandra Halfya, 29, och Alaa Alshawa, 31, har startat företaget Combify.

Gör braksuccé – efter ”Draknästet”

Trots att de båda företagarna lyckats att begeistra drakarna slutar det med att ingen av dem investerar sina pengar i företaget. Detta efter att tre av drakarna i en förhandling krävt för stor procentandel av företaget, i Alaa Alshawas och Rim Alexandra Halfyas tycke. Men ”Draknästet” var bara början på det framgångståg som redan börjat rulla.

– Vi hade redan innan programmet startat en investeringsrunda. Efter ”Draknästet” fortsatte dialogerna och vi stängde en investering med bland annat Susanne Najafi på Backing Minds som vi varit i kontakt med redan tidigare, säger Rim Alexandra Halfya.
 

Investmentbolaget Backing Minds drivs även av en av drakarna, Sara Wimmercranz. Men de är inte de enda som i dag sitter i investerarbåten med Rim Alexandra och Alaa. Även Bonnier Ventures, Growbotics, VNTRS samt investerarna Samira Zarringhalam och Anna Skarborg har gått in med drygt 12 miljoner kronor i Combify.

Nyligen fick företaget en investering på drygt 12 miljoner kronor. Bland aktörerna finns draken Sara Wimmercranz och Susanne Najafi från investmentbolaget Backing Minds.
Nyligen fick företaget en investering på drygt 12 miljoner kronor. Bland aktörerna finns draken Sara Wimmercranz och Susanne Najafi från investmentbolaget Backing Minds.

Högre värdering nu

Och utvecklingen går bara framåt. När de spelade in programmet var de tre anställda – i dag är de 14. Nyligen flyttade Combify in på ett nytt kontor i Stockholm.

– Man kan säga att värderingen vi gjorde i ”Draknästet” inte är densamma i dag, säger Rim Alexandra Halfya.

Publisert:

LÄS VIDARE

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu