Rika drar av mest för laddstolpar

Av: 

TT

En privat solcellsanläggning kostar i snitt 145 000 kronor, enligt statistiken.
En privat solcellsanläggning kostar i snitt 145 000 kronor, enligt statistiken.

Skatteverket

Mer skattepengar går till konsumtion än produktion av el, visar statistik kring det gröna avdraget.

Laddstolparna frodas i rikemanskommuner som Danderyd och Vellinge. Flest solcellsinvesteringar per invånare görs lite otippat i Ockelbo i södra Norrland.

Sedan årsskiftet kan privatpersoner söka om skattereduktion för installation av solceller, laddstolpar och batterilagring, det så kallade gröna avdraget som fungerar ungefär som rot- och rutavdraget.

Totalt sett har svenskarna fått skattereduktion med 255 miljoner kronor för laddstolpar och 240 miljoner kronor för solceller, enligt statistik från Skatteverket som Svensk Solenergi sammanställt , baserat på avdrag de tre första kvartalen.

– Det är lite överraskande att så många har valt att använda det gröna avdraget till just laddstolpar, säger Anna Werner, vd på branschorganisationen Svensk Solenergi.

Olika storlek

Men det förklaras delvis av att skattereduktionen är 50 procent för laddstolpar och bara 15 procent för solceller, och att det handlar om helt olika belopp – det är 6-7 gånger dyrare att skaffa en solcellsanläggning på sitt tak än en stolpe på garageuppfarten.

Statistiken skvallrar om var de dyra elbilarna är vanligast. Danderyd, Vellinge och Kungsbacka är kommunerna där invånarna i högst utsträckning sökt och fått skattereduktion för sin installerade laddstolpe.

– Det är där man skaffar laddstolpar till sina dyra elbilar, säger Anna Werner.

Inte samma människor

Men i solcellsligan ligger helt andra kommuner i topp. Lilla Ockelbo i Gävleborgs län toppar statistiken, följt av flera andra mindre kommuner, bland annat i Dalarna, trots att det borde vara allra bäst, effektivitetsmässigt, längre söderut i landet där solen står högre. Det är tydligt att det inte är samma människor som konsumerar och producerar el, konstaterar Anna Werner.

Det totala investerade beloppet i solcellsanläggningar ligger så här långt i år på 1,66 miljarder kronor och en dryg halv miljard på elstolpar för elbilar. Efter avdraget har svenska hushåll hittills i år därmed investerat drygt 1,4 miljarder kronor ur egna fickor för att sätta upp solceller på sina hustak eller på tomten.

En sammantaget glädjande siffra, tycker Anna Werner.

– Det har gått fort för svenskarna att hitta till det gröna avdraget, säger hon.

Omkring 1,5 procent av villahushållen har använt sig av det gröna avdraget hittills, enligt statistiken.

Statistiken ger också en fingervisning om vad en solcellsinstallation kostar i genomsnitt – 145 000 kronor. En laddstolpe kostar i snitt 22 000 kronor.

ANNONS

Vill du se över ditt elavtal? Jämför priser nu och hitta det bästa för dig!

Extern länk från Compricer

Jämför här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Skatteverket