Familjen bytte liv – nu är de våffelgräddare

”Det var vår dröm – nu lever vi den”

Michelle lagade finmat på slottet.

Kristofer körde timmerbil.

I dag gräddar paret våfflor till hungriga skidturister.

– Vi lever vår dröm bland fjäll och sjöar och jobbar tillsammans i stället för på varsitt håll.

DE ÄR 18 I FAMILJEN. Michelle Ohlsson, 35, Kristofer Ungh, 36, och lilla Fröja, 14 månader bor i en liten röd stuga med vita knutar mitt i ett gnistrande fjällandskap. Här bor också 15 draghundar.
DE ÄR 18 I FAMILJEN. Michelle Ohlsson, 35, Kristofer Ungh, 36, och lilla Fröja, 14 månader bor i en liten röd stuga med vita knutar mitt i ett gnistrande fjällandskap. Här bor också 15 draghundar.

Det är vidunderligt vackert när snön gnistrar i solen och virvlar upp i små molntussar när vinden slingrar sig ner från fjällen. Här, i den röda stugan med vita knutar, bor Michelle Ohlsson, 35, och Kristofer Ungh, 36, tillsammans med lilla Fröja, 14 månader.

Runt stugan bor resten av familjemedlemmarna. De omkring 15 draghundarna, som alla vill fram och hälsa när Aftonbladet kliver in på tomten. Skällandet tar aldrig slut.

– Haha, de är så fruktansvärt nyfikna och glada. Och de hoppas förstås att det är dags för en slädtur, säger Kristofer som köpte sina två första Alaskan Malamutes redan under Skövde-tiden.

– Man fick passa på de dagar det fanns snö, men annars var det släde på hjul som gällde.

Kristofer, Michelle, och lilla Fröja.
Kristofer, Michelle, och lilla Fröja.

Hundintresset förde dem samman

Hundarna var också nyckeln till att Kristofer och Michelle träffades. Båda hade ett hundintresse och när det tände till mellan Enköpingstjejen och Skövdegrabben på en rasträff för hundar, så tog det bara tre månader innan de flyttade ihop. I Åre.

Men tiden innan dess handlade om jobb. Mycket jobb. Michelle, som är född och uppvuxen i en bagarfamilj i USA, pluggade för att få en fil.kand i restaurang- och måltidskunskap på gourmetrestaurangen i Grythyttan. Kristofer körde timmerbil i Skövde och bytte sedan till att bli banchef på Axevallas travbana. Även det ett hårt fysiskt jobb.

– Efter tre år på Grythyttan jobbade jag som kock på bland annat Ekolsunds slott. Jag älskade mitt jobb, men det var tunga pass och jobbiga arbetstider. Jag var tvungen att bryta och tänka nytt. Så jag tog mina grejer, hundarna och flyttade upp till Åre. Jobbade extra på Ica och funderade på vad jag ville göra med mina matkunskaper, säger Michelle och dukar upp med hembakat och kaffe i storstugan.

Drömde om familjeprojekt

Hittehunden Lilja och malamute-valpen Galeena har helkoll på smulorna som Fröja pillar ner från babystolen.

När då Kristofer plötsligt stod utanför dörren och ville flytta in, blev Åre-trakterna deras gemensamma hemmaplan.

– Min dröm har alltid varit att göra saker tillsammans i familjen. Inte att leva varsitt liv, utan ha ett familjeprojekt som man driver ihop, säger Michelle som också började längta tillbaka till det kreativa skapandet i köket.

Och plötsligt hände det. Den klassiska våffelstugan i Lillådalen blev till salu – och den nya ägaren frågade om Michelle och Kristofer ville driva stället.

– För oss var det perfekt. Nu har vi jobbat i våffelstugan tillsammans sedan mars och älskar det. Jag är ansvarig för matbiten och Kristofer sköter fastigheten och allt däromkring. Men i princip gör vi allt tillsammans – och lilla Fröja är med oss hela dagarna, säger Michelle.

Nya tider – nya smaker. Michelle satsar på att komponera norrländska smaker i och på våfflorna. Här med öring som huvudingrediens.
Nya tider – nya smaker. Michelle satsar på att komponera norrländska smaker i och på våfflorna. Här med öring som huvudingrediens.

”Vilken grej!”

Självklart kan man fortfarande få vanliga våfflor med sylt och grädde i Lillådalens Våffelstuga, men med en före detta slottskock som styr och ställer blir det också andra mer spännande kombinationer.

– Med min bakgrund vill jag ju testa och utveckla våffel-konceptet… och så har jag ju också möjlighet att laga mer finmat för de gäster som bokar in sig här på kvällarna.

Våfflorna i Lillåstugan i Åre är rikskända. Hit skidar hungriga turister på vintrarna och på sommaren är det vandrarna som kommer på besök.
Våfflorna i Lillåstugan i Åre är rikskända. Hit skidar hungriga turister på vintrarna och på sommaren är det vandrarna som kommer på besök.

Hela familjen bidrar alltså – även de 15 matvraken i hundgårdarna. Turer med hundspann är populärt och Kristofer åker ut med grupper så ofta han kan.

– Jag hade aldrig kunnat föreställa mig det här för fem år sedan – att jag skulle ha en familj, 15 draghundar och bo mitt i fjällvärlden bland sjöar och granar. Vilken grej!

Ibland undrar vänner och bekanta hur de står ut med att leva så tätt ihop dygnet runt.

– Men vi vill tillbringa så mycket tid tillsammans som möjligt. Det har hela tiden varit vår dröm – och nu lever vi den.

Lillåstugan utifrån.
Lillåstugan utifrån.

”Var beredd att jobba med vad som helst”

Vilka: Michelle Ohlsson, 35, Kristofer Ungh, 36 och Fröja, 14 månader.

Det gjorde vi tidigare: Michelle jobbade som kock i Enköping och Kristofer som chaufför i Skövde.

Det gör vi i dag: Driver en våffelstuga i fjällen och kör turer med draghundar.

Så vågade vi ta steget: Vi chansade och tänkte att det ordnar sig – och att man får ta ett steg i taget.

Att tänka på om du vill lämna ”tryggheten”: Var beredd på att jobba med vad som helst i början. Gör en plan för vad du vill och testa om du kan nå dit. Skapa nya kontakter – de kan vara ovärderliga.

Publisert:

LÄS VIDARE