Anställd på bank stal hundratals hemliga kunduppgifter

Foto: Johnér Bildbyrå
En bankrådgivare dokumenterade hundratals rika kunders uppgifter innan han skulle byta jobb.
MIN EKONOMI

Hundratals hemliga kunduppgifter hittades i en bankrådgivares telefon innan han skulle byta jobb.

Nu varnas han av SwedSecs disciplinnämnd.

– Reglerna är sådana att du bara får hantera information som behövs för det jobb som du utövar, säger Katarina Lidén, vd på SwedSec.

Bankrådgivaren arbetade fram till i höstas på ett kontor i Mellansverige, med bland annat investeringsrådgivning och handläggning av bolån.

Men då han sade upp sig från sin anställning, för att börja arbeta som rådgivare på ett konkurrerande företag på samma ort, kopierade han mängder av hemlig information från sin dåvarande arbetsplats.

De rikaste kunderna dokumenterades

Kunders namn, adress, personnummer, kontoplaceringar och krediter hittades bland annat i rådgivarens telefon. Information om ungefär 1 500 av företagets mest förmögna privatkunder hade fotograferats.

Rådgivaren har medgett att han har dokumenterat ungefär 400 privatkunder med sin tjänstetelefon. Men han menar att han skulle använda kontaktuppgifterna för privat bruk.

Enligt företaget ska han ha försökt att radera bilderna innan han blev tvungen att lämna tillbaka telefonen.

Han har också tagit bilder på en lista med namn på chefer på orten, en så kallad prospectlista, som har stor strategisk betydelse för företaget. Den hade han inte behörighet att fotografera.

Varnas av disciplinnämnden

– Reglerna är sådana att du bara får hantera information som behövs för det jobb som du utövar. Det här gäller finansbranschen och de personer som jobbar där. De hanterar människors pengar och då är det väldigt viktigt att de gör det på rätt sätt, säger Katarina Lidén, vd på SwedSec.

Nu får bankrådgivaren en varning av SwedSecs disciplinnämnd, som menar att han hade tänkt använda informationen i sin nya tjänst. Det hade kunnat skada företaget ekonomiskt.

Nämnden anser att han har brutit mot banksekretessen.

Swedsec utfärdar licenser till personer som arbetar på den svenska finansmarknaden.

Kraftig ökning av disciplinärenden

För att få ha en sådan här licens måste du genomgå tester varje år och bryter du mot reglerna ska företaget som du jobbar på anmäla det till SwedSec. Då kan du få en varning eller licensen indragen.

– Får du en varning får du fortsätta att arbeta i branschen, men får du licensen indragen betyder det i praktiken yrkesförbud, säger Katarina Lidén.

Varför fick inte den här rådgivaren licensen indragen?

– I motiveringen står det att det inte har inneburit någon ekonomisk skada för någon. Därför kunde disciplinnämnden låta det stanna vid en varning.

De senaste åren har antalet disciplinärenden ökat mycket. Förra året fattades det beslut om 38 ärenden, jämfört med 22 stycken året innan.

13 personer fick sina licenser indragna 2016, jämfört med fyra 2015.

Men Katarina Lidén menar att det här faktiskt är ett tecken på att branschen tar ett större ansvar.

– Det är en kraftig ökning, men det beror på att vi har fördubblat antalet SwedSec-licensieringar de senaste fyra-fem åren.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bolån