Nordens högsta hus klubbat

Av: Stefan Hesserud Persson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Tomorrow AB
Karlatornet

Med sina 240 meter kommer Karlatornet i Göteborg att bli Nordens högsta byggnad.
Nu har jätteprojektet klubbats i kommunfullmäktige.
– Det är en lättnad och en glädje för oss, säger initiativtagaren Ola Serneke.

590 lägenheter fördelat på 72 våningar och 240 meter. Det är vad som klubbades i Göteborgs kommunfullmäktige igår. Karlatornet på Lindholmen i Göteborg kommer att bli Nordens högsta byggnad när det står klart – 50 meter högre än Turning Torso i Malmö.

”Många som arbetat hårt”

– Det förstår säkert alla att det är en lättnad och en glädje för oss att vi fått detaljplanen antagen. Vi är många som arbetat hårt i lång tid för att ta projektet så här långt, säger initiativtagaren Ola Serneke, vd för Serneke Group, i ett pressmeddelande.

Detaljplanen som antogs igår gäller för Karlatornet samt jätteprojektet Karlastaden som skyskrapan är en del av. Totalt ska omkring 2 000 lägenheter byggas i en ny, tät stadsdel.

Kritiserade planer

Planerna har kritiserats, bland annat på grund av bristen på grönytor. Många har också anklagat tornet för att ha negativ påverkan på Göteborgs siluett.

Men man har varit noga med tornets utformning, sa Ulf Kamne (MP), 1:e vice ordförande i kommunstyrelsen och tidigare ordförande i byggnadsnämnden, i kommunfullmäktige igår, enligt SVT Nyheter.

– I detaljplanen har vi säkrat tornets utformning. Dels i den berömda midjan, höjden och proportionerna och även hur toppen utformas. Det är jag väldigt glad för.

Skyhögt intresse

Intresset för att bo i Karlatornet har varit stort. Över 14 000 personer ska ha anmält intresse att köpa bostad i skyskrapan.

Men inflyttning lär dröja några år. Detaljplanen kan överklagas de kommande tre veckorna, och därefter kan bygglovsprocessen pågå efter sommaren. Om allt går som planerat kan byggstart ske i höst. Byggtiden bedöms till cirka tre år.

Karlatornet är långt ifrån det enda jättehus som är på gång i Sverige. I Stockholm går planerna vidare med Tellus Tower med en höjd på 237 meter. Och i Täby utanför Stockholm vill stjärnarkitekten Gert Wingårdh bygga ett ännu högre hus – 315 meter höga Täby torn.

Om det låter högt är det ändå bara en bråkdel av världens högsta byggnad Burj Khalifa i Dubai. Tre och ett halvt Karlatorn skulle behöva staplas ovanpå varandra för att komma upp i Burj Khalifas 830 meter.

Publicerad:

LÄS VIDARE