Kolla försäkringen innan semesterresan

Foto: Thinkstock
Tänk på att ha rätt reseförsäkring när du åker utomlands.
MIN EKONOMI

Så här i mars sitter många och planerar sina sommarsemestrar.
Men det gäller att vara rätt försäkrad.
– Annars kan det bli ofantligt dyrt om något händer, säger Tobias Bestelid, chefredaktör för resemagasinet Vagabond.

Enligt resebyrån Ticket planerar 47 procent av svenskarna att åka utomlands i sommar. Men resan riskerar att bli en dyr affär om du inte är rätt försäkrad. Vård utomlands och hemtransport med ambulansflyg kan gå loss på hundratusentals kronor.

– Det är jätteviktigt att ha en reseförsäkring. Vissa tror att UD kan hjälpa till med det mesta om något går snett, men är du inte rätt försäkrad får du betala ur egen ficka, säger Tobias Bestelid.

Om du åker inom EU/ESS eller till Schweiz gäller det att ta med sig sitt EU-kort. Det ger rätt till sjuk- och tandvård på samma villkor som de som bor i landet. Det ger dock inte rätt till ersättning för hemtransport med exempelvis ambulansflyg. För det krävs en privat försäkring.

Hemförsäkring räcker långt

En vanlig hemförsäkring med reseskydd ger ersättning för akut hemtransport liksom för de vanligaste skadehändelserna som kan inträffa, som olyckor och akut sjukdom, samt vid stöld upp till ett visst belopp.

– Det ger ett väldigt bra grundskydd, säger Gabriella Hallberg, jurist på rådgivningsbyrån Konsumenternas Försäkringsbyrå.

– Betalar du dessutom resan med kort har du ofta avbeställningsskydd ifall du blir akut sjuk innan resan, säger hon.

Många resebolag försöker sälja extra reseförsäkringar, men de är i regel onödiga anser Gabriella Hallberg.

– Hemförsäkringen ger ungefär samma skydd.

Kan behöva utöka

Däremot finns det lägen då du bör utöka din nuvarande försäkring. Det gäller till exempel om du ska arbeta eller studera utomlands, om du planerar att vara borta mer än 45 dagar eller om ska ägna dig åt tuffare sportaktiviteter som kan anses vara riskfyllda.

Och om du är eller varit sjuk eller skadad månaderna innan din resa gäller det att se upp. Om ditt tillstånd förvärras under resan kan försäkringsbolaget neka dig ersättning för vård och eventuell hemtransport – trots att din läkare gett dig klartecken att åka.

– Många känner inte till att du kan behöva göra en så kallad medicinsk förhandsprövning hos ditt försäkringsbolag för att se om du har rätt till ersättning, om du har ett pågående vårdbehov innan resan. Ett OK från läkare är inte tillräckligt, säger Gabriella Hallberg.

ARTIKELN HANDLAR OM