92-åriga Svea jobbar fortfarande

avJosefin Westin

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Kai Rehn
Svea Andersson jobbar på äldreboende och tar hand om pensionärer. Anita Lundell,74, är synskadad och uppskattar Sveas jobb.

Hon jobbar på ett äldreboende men är äldre än de flesta.

Svea Andersson, 92, har inga planer på att sluta:

– Jag känner mig som 25.

Ungefär var femte pensionär önskar att de kunde jobba längre än till 65 år.

Men bara mellan 145 000 och 180 000 pensionärer gör slag i saken varje månad, som mest i maj månad.

En av dom är 92-åriga Svea Andersson i Skövde:

– Det är jätteroligt.

”Får så många kramar”

Svea jobbar en gång i veckan på äldreboendet Solgårdens Träffpunkten i Tidan. Hon bor inte där och har inga anhörig där, i alla fall inte längre.

Hon bara jobbar där, alldeles frivilligt, och har gjort så i 15 år.

– Min make var sjuk och var där på sjukhemmet. Jag var där varannan dag. Sen har jag fortsatt. Han dog för 13 år sedan man jag håller på ändå, säger hon.

Nu under sommaren stärker hon upp främst på onsdagar, då är det bingo. Hon har ofta hembakat med sig, gärna bullar.

Hon tar hand om de äldre – trots att hon är mycket äldre själv.

– Jag tycker det är roligt. Jag får så många kramar. Jag tror jag är välkommen. Vi har trevligt, säger Svea.

”Aldrig tänkt bli pensionär”

Men hon har aldrig tidigare jobbat på sjukhuset.

När gick du i pension?

– Det minns jag knappt. Men jag har varit vaktmästare och hemsamarit och lite vartannat. Jag har haft med människor att göra hela tiden.

Vad tyckte du om att gå i pension vid 65 då?

– Jag har sagt att jag har aldrig tänkt bli pensionär, faktiskt. Folk kan få arbeta så länge de vill. När de är trötta får de väl sluta. Det är individuellt tycker jag.

På den tiden hon gick i pension hade hon inget annat val än att gå i pension. I stället hittade hon andra sysselsättningar.

– Det är skönt att jobba när man inte är tvungen. Man får göra det man vill. Det är min fritidssysselsättning. Inget betungande.

Finns pengar att tjäna

Dan Adolphson, trygghetsekonom på pensionsbolaget AMF, upplever att de pensionärer som väljer att fortsätta jobba antingen gör det för att de har mer att ge eller av ekonomiska skäl.

– Det är både av rationella och känslomässiga skäl. Jobbar man vidare höjer man sin pension i storleksordningen åtta till tio procent varje år. Sen är det många som känner att de har mycket kvar att ge. Att de vill jobba med något de trivs med.

Svea gör det inte för pengarna. Hon får inte betalt:

– Det är så roligt att träffa dom. Jag är så glad när de kommer. Det gör allt.

Bemanningsbolaget Veterankraft har dock tagit fasta på sådana som Svea. Företaget har 1100 pensionärer som jobbar för dom någon gång under året från Luleå i norr till Lund i söder.

– Vi erbjuder möjligheter för pensionärer att jobba och tjäna lite extra pengar efter deras egna villkor. Många pensionärer tycker inte att de är färdiga för ett pensionärsliv helt och hållet, säger Peter Ahlberg, en av grundarna och fortsätter:

– De som går i pension vid 65 år i dag är mycket piggare och friskare än för 25 år sedan. Vissa tycker att det är tråkigt att gå i pension och vill ha en meningsfull sysselsättning.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

MER OM MIN EKONOMI