Börsfall efter Trump-varning till Kina

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Evan Vucci AP/TT
USA:s president Donald Trump varnar Kina för att dra ut på handelssamtalen och anklagar motparten för att inte fullfölja åtaganden. Arkivbild

Europeiska börser faller på bred front sedan USA:s president Donald Trump varnat Kina för att dröja med att göra upp om ett handelsavtal till efter presidentvalet i USA 2020. Det kan sluta med ett förvärrat handelskrig, enligt Trump.

Donald Trump tillägger att han tycker att det verkar som att Kina backar från utfästelsen att köpa jordbruksprodukter från USA, vilket från USA:s sida har beskrivits som ett sätt att bygga upp en slutlig överenskommelse.

"Kina skulle ha börjat köpa våra jordbruksprodukter nu – inga tecken på att de gör det. Det är detta som är problemet med Kina, de fullföljer inte", skriver Trump i ett inlägg på det sociala nätverket Twitter.

Serie av twitterinlägg

Trumps serie av så kallade twitterinlägg kommer sedan en delegation från USA, med finansminister Steven Mnuchin och handelsrepresentanten Robert Lighthizer, inlett en ny runda samtal om handelsrelationen mellan USA och Kina i Shanghai.

Frankfurtbörsen faller med över 2 procent efter Trumps twittrande. Stockholmsbörsen följer med nedåt, liksom den svenska kronan, som redan tappat i värde till följd av oväntat svaga BNP-tal för andra kvartalet för den handelsberoende svenska ekonomin.

En tidigare samtalsrunda kollapsade i maj och följdes av nya USA-tullar på kinesiska varor för 200 miljarder dollar, vilket möttes av motåtgärder från Kina.

Vapenvila i handelskriget

Men Trump och Kinas ledare Xi Jinping beslöt i samband med ett G20-möte i Japan i juni om vapenvila i handelskriget mellan världens två största ekonomier. Tanken är att i stället förhandla fram ett handelsavtal.

Relationen mellan Kina och USA har på senare tid surnat till sedan USA infört ett förbud för amerikanska företag att sälja komponenter och teknik till den världsledande kinesiska telekomtillverkaren Huawei.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Kina

USA

MER OM MIN EKONOMI