Pank? Så kan du få pengar i plånboken igen

Artikeln innehåller annonslänkar

Är det mycket månad kvar innan lönen kommer?
När inflationen och priserna på många varor når rekordnivåer är det inte konstigt att din budget kapsejsat.
Här är expertens tips som kan få din ekonomi på rätt köl igen.

Om man känner att det kan bli svårt att gå runt ekonomiskt finns det en del saker att göra själv. Först och främst så bör man fråga sig själv om man har pengar att betala löpande räkningar med.

– Kan man inte det är det jätteviktigt att man kontaktar bolagen som man ska betala räkningen till. Det är ganska ofta som det går att få två veckors dispens med betalningen och slippa betalningsanmärkningar, som det lätt kan bli annars. Och man ska mycket hellre göra så än att ta ett uselt lån med hög ränta, säger Christina Sahlberg sparekonom på Compricer.

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg

Säg upp abonnemang

Nästa steg kan vara att gå igenom kontoutdraget och se om det finns några onödiga utgifter.

Det är många av oss som har abonnemang på ljudbokstjänster, Netflix, HBO – man tänker inte på det utan de bara snurrar. Men man kan säga upp dem och sen när man har bättre med pengar kan man komma tillbaka. Det är också många som erbjuder exempelvis ljudböcker gratis i en månad, så efter en månad kan man säga upp den och prova en annan tjänst, säger Christina Sahlberg.

För den som har möjlighet är det ett riktigt bra spartips att låta bilen stå.

– Något som ger tydlig skillnad är att ställa bilen och gå eller cykla i stället. Vi har jättedyra bensinpriser och ett tips är att ställa av bilen och bara ha trafikförsäkring, då kan man spara tusenlappar.

Byt avtal

Något som kan ge pengar på sikt är att se över stora utgiftsposter som elavtal, bolån och försäkringar.

– Elavtal och bilförsäkringar kan man spara in mycket på genom att byta, det blir först månaden efter som det visar sig, men det kan dämpa ekonomin framöver.

ANNONS

En utgiftspost för många är bolåneräntorna, och nu är det läge att förhandla med banken.

– Se över räntor och bolån! Jag gissar att hälften av alla svenskar betalar onödigt mycket. Men att man ringer banken och förhandlar och frågar hur mycket gör att de kan sänka räntan. Gör de inte det kan det vara läge att byta bank, säger Christina Sahlberg.

ANNONS

Våga byt bolag

När det kommer till försäkringar finns det pengar att spara.

– Det kan vara väldigt stora skillnader mellan bolagen och många blir förvånade över att det kan skilja sig så mycket.

Det är förstås viktigt att ha rätt skydd, men bra ifall det går att hitta billigare alternativ till det du redan har i dag. Och våga byta bolag, trots att du haft samma i flera år.

– Man kan se att de kunder som har samma försäkringsbolag i samma år måste vara ”otrogna” och byta försäkringsbolag i dag. Man tror att i och med att man har haft fem skadefria år att man då måste ha en lägre premie, men det stämmer sällan. Gör en jämförelse och se till så att du inte betalar för mycket.

Jämför priser och byt försäkringsbolag hos Compricer! (Annons)

Sälj prylar

Om du har pengar så att det räcker till räkningarna, men att det inte blir så mycket över till annat – se till att köpa och laga mat hemma, det kan du spara flera hundralappar på. Veckohandla och satsa på frukt och grönt som är i säsong. Använd jämförpriser för att hitta den billigaste varan. Lagar du mat så att det blir över till matlådor kan du spara in hundralappar på uteblivna uteluncher.

Behöver du pengar direkt ska du ta dig en titt i garderoben eller vinden och förrådet. Enligt en beräkning som Blocket beställde av Kantar Sifo 2021 har vi svenskar oanvända prylar och kläder hemma till ett genomsnittligt värde av 16 000 kronor. Numer är det gratis för privatpersoner att lägga upp annonser i ett flertal kategorier.

Klicka här för att lägga in din annons på Blocket!

Hyr ut din bostad

Om det är riktigt krisigt och du behöver pengar snabbt, fundera på om du kan hyra ut ett rum i din bostad, sommarstuga eller hela lägenheten.

– Man kan hyra ut rum, ett förråd, sommarstuga. Eller lägenhet och flytta hem till en kompis och dela på det man får in i hyra. Har man det knapert på kontot ska man göra allt sånt innan man tar ett lån, för tar man ett lån är man fast sen, säger Christina Sahlberg.

Publisert:

LÄS VIDARE

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu

OM AFTONBLADET

Tipsa oss: SMS 71 000. Mejl: tipsa@aftonbladet.se
Tjänstgörande redaktör: Johan Edgar
Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
Redaktionschef: Karin Schmidt
Support: Kontakta kundtjänst
AnvändarvillkorPersonuppgiftspolicyCookiepolicyRapportera fel Nyhetsbrev

OM AFTONBLADET