Så ska du rädda dina pengar

MIN EKONOMI

Annika Creutzer svarar på frågor om börskrisen

Annika Creutzer, chefredaktör på Pengar24 om hur du ska rädda dina pengar:

Foto: Annika Creutzer, chefredaktör för sajten Pengar24.

Varför reagerar börserna som de gör just nu?

Det är en djup oro för att krisen i Grekland ska sprida sig till större ekonomier och därmed påverka hela världsekonomin. Den ovissa utgången av det brittiska valet har spätt på oron eftersom Storbritannien också har ekonomiska problem. Nu vill därför många snabbt ta hem vinster de gjort på börsen och när många säljer sina aktier samtidigt så faller kurserna. Och då vill fler sälja och så fortsätter det.

Hur länge stannar oron?

Först ska alla övertygas om att Grekland och andra djupt skuldsatta verkligen klarar av att genomföra besparingar så att de framöver kan betala sina skulder. Men minsta problem som dyker upp kan skapa nya spiraler av oro. Innan alla problem är lösta kan det ta flera år.

Är pengarna förlorade?

De pengar som lånas ut till Grekland är bara förlorade om landet, mot förmodan, ställer in sina betalningar. Då blir till exempel grekiska statsobligationer värdelösa. Det innebär stora förluster för många, till exempel alla tyska och franska pensionsstiftelser som placerat pengar där. När börsbolagens värden krymper så är det frågan om värderingar och inte fysiska pengar. Den som säljer aktier med förlust har givetvis förlorat pengar.

Hur gör jag med mina aktiefonder?

Se över dina placeringar. Ska du ha pengarna inom ett halvår bör du plocka ut pengarna stegvis fram till dess. Har du fonder och aktier inom en kapitalförsäkring kan du byta till mindre riskfyllda fonder under en kortare tid om du känner oro. Det kan du oftast göra på nätet och det kostar ingenting och utlöser inga vinstskatter. Sparar du på längre sikt och har sett över ditt sparande regelbundet så att du har en risknivå du är bekväm med, så behöver du troligen inte göra någonting.

Hur gör jag med mina pensionsfonder?

Premiepensionssparandet och fondförsäkringar för pensionssparande fungerar på samma sätt som kapitalförsäkringar. Du kan flytta om mellan fonderna utan att det utlöser skatt eller kostar dig något. Känner du oro så kan du alltså byta till mindre riskfyllda fonder, som en kort räntefond. Men glöm inte att byta tillbaka till aktiefonder när det lugnat ner sig. För annars missar du uppgången och får sämre tillväxt på dina pensionspengar.

Vad händer med räntan?

Den kraftiga oron och chockräntorna i andra länder påverkar oss marginellt. Men oron gör troligen att Riksbanken väljer att inte höja räntan vid sitt nästa möte i början av juli som många tidigare trodde. Räntehöjningen kan alltså komma senare. På längre sikt kan oron driva på olika regleringar som gör det dyrare i framtiden för oss att låna.

Påverkas jobben i Sverige av krisen?

Ja, men troligen inte så mycket att vi har anledning att oroa oss. Framför allt kan krisen påverka exportindustrin. Dels när kronan blir dyrare i förhållande till pundet, euron och dollarn och då är det dyrare att köpa varor från Sverige, dels så dämpar oron i sig den internationella handeln.

Påverkas priserna?

Ja, men troligen inte så mycket. Importvarorna blir något billigare när kronan stärks mot andra valutor. Om oron blir långvarig påverkas företagens kostnader och då kan det slå igenom på priserna.

ARTIKELN HANDLAR OM