Risk med kryptovalutor för centralbanker

Av: 

TT

Cecilia Skingsley, vice riksbankschef, leder Riksbankens arbete kring en eventuell e-krona. Arkivbild.
Cecilia Skingsley, vice riksbankschef, leder Riksbankens arbete kring en eventuell e-krona. Arkivbild.

Min ekonomi

Centralbanker bör noga överväga eventuella risker med att införa egna kryptovalutor. Det skriver Bank for International Settelements (BIS) i en ny rapport.

– Det finns risker som vi inte fullt ut förstår just nu, säger Jacqueline Loh, ordförande för en kommitté inom BIS som har utrett frågan om centralbanker ska ge ut sina egna digitala valutor.

Loh sade också att varje steg mot en eventuell centralbankslanserad digital valuta bör vara "föremål för noggrant och grundligt övervägande".

Hittills har ingen centralbank gett ut en digital valuta. Men svenska Riksbanken studerar möjligheten att införa en digital e-krona som alternativ till kontanter och bankkort.

Även om BIS, en internationell sammanslutning för de nationella centralbankerna, är avvaktande till en digital valuta som sådan – så lyfter man i rapporten fram att blockkedjetekniken som används i sammanhanget kan effektivisera värdepappershandeln.

Rapporten kommer inför G20-mötet i Buenos Aires nästa vecka där centralbanker och finansministrar ska diskutera regleringar kring kryptovalutor.

ANNONS

Ändrade resplaner i sommar? Hyr en hyrbil på Avis med flexibel avbokningspolicy!

Extern länk från Avis

Hyr bil!

Publisert: