Rekordras på Wall Street: ”Inflationen förväntas stiga”

USA-börserna föll kraftigt på veckans första handelsdag – Dow Jones-indexet stängde på –4,60 procent klockan 22 på måndagskvällen.

Det motsvarar ett ras på 1 175 punkter, vilket är rekord på en dag.

– Efter löneökningarna förväntar sig många att inflationen i USA ska stiga markant och även att räntorna kommer gå upp, säger Sharon Lavie, ekonom på Ikanobanken.

USA-börserna fortsatte att falla kraftigt efter förra veckans nedgång när framför allt ett rejält fredagstapp gjorde handelsveckan till den sämsta på två år.

Höjda löner

Börsfrossan började efter besked om oväntat höga lönesiffror i januari, ett tecken som tolkas som att inflationen kan vara på väg upp snabbare än väntat.

Sharon Lavie, ekonom på Ikanobanken, tror emellertid att det kommer att stabilisera sig igen under det kommande halvåret.

– Men har man besparingar i fonder och aktier kan det vara läge att fundera på att plocka ut pengarna om man planerar att använda dem snart. Är det ett mer långsiktigt sparande så behöver man inte oroa sig lika mycket, säger hon.

Kraftigt fall

Bankaktierna väger tungt på den negativa sidan sedan Federal reserve satt hårt mot hårt mot Wells Fargo och krävt att storbanken tar itu med sina strukturproblem. Wells Fargo hade en dryg timme innan stängning fallit 8,6 procent. Även andra banker har dragits med i fallet, Citigroup var ned 2,8 procent och Bank of America har tappat 3,8 procent.

Oljejättarna Exxon och Chevron backar också kraftigt efter prisfall på råolja.

Dow Jones industriindex hade vid 21-tiden svensk tid backat med 6 procent och stängde på -4,60 klockan 22 svensk tid.

Börsen backade 1 175 punkter vilket är rekord på en dag.

Publisert:

LÄS VIDARE

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu