Hellström avgår efter fyra tuffa år

MIN EKONOMI

Beslutet är helt och hållet hans eget

Efter fyra svåra år blev det till slut för mycket.

Ericssons vd Kurt Hellström avgår nu själv sedan han sparkat över 40 000 anställda.

– Initiativet är helt och hållet hans eget, säger Henry Sténson, informationsdirektör på Ericsson.

Foto: går Kurt Hellström avgår från posten som vd och koncernchef för Ericsson. Helt och hållet hans eget beslut, bedyrar företaget.

Kurt Hellström, 59, blev vd för Ericsson den 7 juli 1999. Efter fyra mycket besvärliga år avgår han nu, bara dagar efter att Ericssons resultat åter igen visat sig vara sämre än befarat.

Det var väntat att Kurt Hellström skulle avgå, han har tidigare aviserat tankar på att utnyttja sitt pensionsavtal som gör det möjligt för honom att gå i pension i december när han fyller 60 år.

– Initiativet är helt hans eget och har ingenting med företagets resultat att göra. Han tog kontakt med styrelsens ordförande redan i oktober förra året och avgår formellt vid bolagsstämman den 8 april, säger Henry Sténson.

Fick hård kritik

På torsdagens presskonferens gav Kurt Hellström ett relativt avslappnat intryck.

– Jag har haft en lång resa inom Ericsson, 19 år. Det har varit positivt i många år och tufft de senaste åren. Det är inte många som inser hur påfrestande det är att arbeta med de här negativa förtecknen som varit. Även om jag ser ut som en 40-åring är jag ju snart 60 år, säger Hellström med ett skratt.

Och han gav stöd till sin efterföljare.

– Jag anser att styrelsen har gjort ett bra val. Från och med nu ska jag stödja Carl-Henric så bra jag kan, säger Kurt Hellström.

Dåliga relationer

På Ericssons informationsavdelning förnekar man också att Hellströms beslut att avgå har något att göra med den mycket starka kritik som följt Kurt Hellström under hans år som vd.

Den har bland annat handlat om företagets usla resultat som ständigt dalat neråt. Sedan slutet på mars 2001 har företaget tvingats göra sig av med cirka 43 000 anställda.

Han har också fått mycket hård kritik för sin oförmåga att uttrycka sig begripligt och sin haltande relation till medierna.

De kritiska rösterna var också många när företagets generösa bonusprogram till de högsta cheferna blev känd. Ett bonusprogram som kostade miljoner samtidigt som företaget blödde miljarder.

Hotades till livet

De hårda tongångarna blev till slut så besvärande att Kurt Hellström ringde till Göran Persson och bad att få förklara bonusprogrammet och Ericssons besvärliga situation för honom.

Kurt Hellströms jobb som vd har också fått flera mycket negativa personliga konsekvenser. Bland annat har han blivit dödshotad vid minst två tillfällen och för drygt ett år sedan var det någon som skickade en pistolkula till honom.

När han nu avgår i april har han tio månader kvar på företaget innan pensionen tickar in. Den tiden ska han stötta Carl-Henric Svanberg, företagets nye vd och koncernchef.

– Att komma ny till ett företag gör att man behöver all support som finns att uppbringa. Där har Kurt en viktig och naturlig roll att fylla, säger Henry Sténson.

Läs mer

Olle Castelius, Frida Johansson

ARTIKELN HANDLAR OM