Borgs uppmaning till folket: Kräv lägre ränta

Av: 

Tobias Österberg

Anders Borg. Foto: Scanpix
Anders Borg. Foto: Scanpix

Privatekonomi

Kräv lägre ränta!

Det är finansminister Anders Borgs uppmaning till svenska folket efter att Riksbanken i dag sänkte sin reporänta med en procentenhet.

– Den här räntesänkningen är inte till för bankernas marginaler, den är till för att rädda fallet i svensk ekonomi, säger ministern.

Det ekonomiska läget befinner sing i ett ”nationellt nödläge”, enligt Anders Borg (M).

– Vi sitter alla i samma båt. Då är det naturligtvis viktigt att alla hjälper till vid årorna, säger han efter Riksbankens kraftiga räntesänkning på onsdagen.

Precis som statsminister Fredrik Reinfeldt (M) passar Borg på att ge en känga åt bankerna, som inte hakar på sänkningen:

– Det här är inte tidpunkten då de ska luta sig tillbaka mot räntenettot. Det här är en tid för ansvarstagande och en tid för att vi nu får återigen en större exakthet i genomslaget på bostadsräntorna från Riksbankens sänkningar.

”Kräv lägre ränta”

I nuläget är det rimligt med en bolåneränta på omkring två procent, tycker Borg, och passar på att uppmana folket att sätta press på sina banker.

– Vill man göra en insats för Sverige kan man ta kontakt med sin bank och kräva lägre ränta. Den här räntesänkningen är inte till för bankernas marginaler, den är till för att rädda fallet i svensk ekonomi.

Borg tycker att regeringen har gjort allt vad den kunnat för att underlätta i det svåra läget och förväntar sig nu ansvarstagande från bankerna. Någon risk för överhettning ser han absolut inte.

– Den risken är i praktiken obefintlig. Vi befinner oss i ett läge där industriproduktionen faller med 20 procent. Det står nästan stilla på vissa håll i svensk industri. Då är det befogat att prata om ett nödläge, säger Borg.

Sänkningen skickades som

sms-flash den 11/2 kl. 09.31

Beställ nyhetsflash du också

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dyra lån och sänk din månadskostnad - Ansök enkelt här.

Lendo

Publisert:

Aftonbladet

/

Min ekonomi

/

Privatekonomi

ÄMNEN I ARTIKELN

Privatekonomi