Prispress på bomarknaden

MIN EKONOMI

Priserna på bostadsmarknaden föll i juni och störst var nedgången för bostadsrätter i storstäderna.

Rekordmånga lägenheter och villor är nu till salu.

Efter vårens prisuppgångar på bostadsmarknaden vände både villa- och bostadsrättspriserna ned med en procent i juni. Samtidigt ökade utbudet av villor och bostadsrätter rejält, visar statistik från bostadssajten Hemnet.

– Det handlar om en uppgång på 24 procent för bostadsrätterna och 27 procent för villorna i juni jämfört med juni förra året, säger Hemnets vd Carl-Henrik Borg till TT.

Fler annonser

Och trenden att allt fler vill sälja sin bostad håller sig. Första veckan i juli var det 31 procent fler bostadsrättsannonser ute på Hemnets hemsida och villaannonserna var 24 procent fler.

– Ja det stora utbudet pressar priserna. Det ser vi ju redan i statistiken för juni.

Riksbankens kraftiga räntesänkningar runt årsskiftet har drivit ner boräntorna till rekordlåga nivåer, vilket lyft både villa- och bostadspriserna under våren. Det handlar om uppgångar i riket med tre procent för bostadsrätter och med en procent för villor.

– Efter årets sex första månader kan vi nu konstatera att bostadsmarknaden återhämtat en stor del av höstens prisnedgångar på både bostadsrätter och villor, säger Peeter Pütsep, vd för Svensk Fastighetsförmedling till TT.

Ökade prisskillnader

– Samtidigt visar bostadsmarknaden tecken på fortsatt ökade prisskillnader, baserade på bostadens läge och skick. Detta tillsammans med hur den lokala arbetsmarknadens framtid ser ut har för närvarande störst påverkan på bostadspriserna och det tror jag kommer att slå igenom på allvar i höst.

TT: Innebär prisnedgången i juni att bopriserna kommer att fortsätta falla?

– Det är svårt och för tidigt att dra några allmänna slutsatser av en enskild månad. Vad vi har sett under våren är en ganska stabil bostadsmarknad. Men hur det blir i höst är det mycket svårt att sia om.

Varselorter

– Orter som domineras av tillverkningsindustrin och som har drabbats hårt av stora varsel kommer att få det kärvare jämfört med orter som har många tjänsteföretag, säger Peeter Pütsep.

Det var i storstäderna som bostadsrättspriserna föll mest. I centrala Stockholm föll priserna i juni med två procent. I centrala Göteborg föll bostadsrättspriserna med tre procent och i centrala Malmö var nedgången fyra procent.

Villapriserna föll med tre procent i Stockholm och Göteborg, men steg med en procent i Malmö.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM