Regeringen stoppar chefsbonusar

Chefer i statliga bolag ska bara få fasta löner

Regeringen stoppar rörliga ersättningar och bonusar till toppcheferna i statliga bolag. De ska i fortsättningen bara få fast ersättning. Styrelserna uppmanas omförhandla gällande avtal för att reglerna ska få genomslag.

Regeringens egen genomgång, som redovisas på DN-debatt, visar att i tolv av totalt 53 statliga bolag har de högsta cheferna rörlig lön.

Av de tolv har alla utom en maximalt fyra månadslöner i rörlig lön, men i praktiken tillämpar de flesta ett tak på två månadslöner.

”Ansvar kommer att urkrävas”

Enda undantaget är Svensk Exportkredit (SEK). Där finns ett gammalt avtal från den socialdemokratiska regeringens tid. Avtalet har inte omförhandlats av styrelsen trots att regeringen i juli förra året införde nya riktlinjer för ersättningar i statliga bolag.

”Ansvar kommer att utkrävas där så inte har skett”, skriver näringsminister Maud Olofsson (C), finansminister Anders Borg (M), finansmarknadsminister Mats Odell (KD) och ordföranden i riksdagens näringsutskott Karin Pilsäter (FP), på DN-debatt.

De skriver att bonuskulturen bidragit till att driva fram obalanser som lett till kris i världsekonomin och tvingat regeringar att använda skattemedel för att ge tillfälligt stöd till finanssektorn för att förhindra kollaps i betalningssystemet.

Samarbete

Sverige samarbetar nu med andra länder för att ta fram regelverk för ersättningssystem till topptjänstemän inom finanssektorn.

Synen på bonussystemet ska även spridas till det privata näringslivet. Stora företagsägare bjuds in till diskussion om vad som är rimliga ersättningsnivåer för chefer och styrelser.

Stopp för chefsbonusar

TT

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN