Småhuspriserna fortsätter svagt neråt

avJosefin Westin

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: a40757 / iStockphoto
Småhuspriserna har fortsatt gå ner i februari-april i år.

Under den senaste tremånadersperioderna fortsätter småhuspriserna att vika nedåt i landet, enligt SCB:s småhusbarometer.
Endast sex län visar plussiffror i februari-april.
– Nu hamnar de allra flesta på en minusnivå, säger Niclas Sjölund, statistiker på SCB.

Bostadspriserna fortsätter att gå nedåt på många håll i landet. I riket i stort har småhuspriserna gått ner med en procent under tremånadersperioden februari-april.

– Nu ligger den här prisutvecklingen och pendlar mellan plus och minus. Tidigare har det varit en låg prisuppgång. Nu hamnar mycket på en minusnivå, säger Niclas Sjölund, statistiker på SCB.

Störst fall i Södertälje

Endast fem av våra län; Jönköping, Gotland, Bleking, Gävleborg, Västernorrland och Västerbotten har plussiffror.

– Det är ingen generell nedgång i alla kommuner eller alla län, säger Sjölund.

Många kommuner visar på en fortsatt stark prisutveckling av sina villor. Allra mest har priserna gått upp i Sundsvall med nio procent den senaste tremånadersperioden. Karlskrona och Hässleholm ligger tätt därefter med åtta procents uppgång. Priserna har också gått upp måttligt i Skellefteå, Luleå, Örnsköldsvik, Örebro, Kristianstad, Lund, Gotland, Uppsala och Nacka.

Störst prisnedgång från februari till april var det i Södertälje med minus nio procent och i Trollhättan och Karlstad med minus åtta procent.

Prisuppgång på årsbasis

Jämför man däremot den här periodens siffror med samma period i fjol visar det på allra flesta håll positiva siffror. Då har huspriserna stigit med fem procent.

I storstadsregionerna gick priserna endast ner i Stockholm på årsbasis med minus två procent. I Göteborg gick priserna upp med tre procent och i Malmö åtta procent.

– Det här beror såklart på från vilken nivå som man utgår ifrån också, säger Sjölund.

På årsbasis har priserna stigit i 19 av 21 län. I resterande län var priserna oförändrade.

Statistiken gäller småhus för permanentboende – både villor, parhus, rad- och kedjehus – samt fastigheter upplåtna med tomträtt.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM
MER OM MIN EKONOMI