”Jag är oerhört lyckligt lottad”

MIN EKONOMI

Johan Klingspor, 60, jobbar som slottsherre i Eskilstuna

Foto: FLOTT SLOTT Johan Klingspor bor och arbetar i en av Sveriges mest spektakulära byggnader.

MIN DAG PÅ JOBBET

Man kan lätt tro att det är glamoröst att driva ett slott, men det är det inte. Jag ägnar mig främst åt skogs­bruket, men även bokföring och administration. Dessutom har vi flera fastigheter som vi hyr ut. Det är ett stort ansvar, men det är ett ansvar som jag har valt alldeles själv.

Mina dagar börjar klockan 7 med möte med alla anställda. Därefter tar jag itu med dagens sysslor. I går pratade jag med en maskinentreprenör om gallring av skog. På vägen hem träffade jag en arrendator och diskuterade en jordbit som vi skulle greja med och en husrenovering.

Därefter ägnade jag i stort sett hela återstoden av dagen åt bokslutet och några danska jägare som ska vara här i tre dagar.

Egendomen har funnits i släkten sedan 1890-talet. Min yngre bror tog över efter vår far, men arbetet blev mer omfattande än väntat. Eftersom min bror är mer inriktad på jordbruks­delen och jag på skogen startade vi ett samarbete 1983. Under 17 år skötte vi ägorna gemensamt. I dag driver jag verksamheten själv, tillsammans med duktiga medarbetare förstås.

När jag flyttade hit år 2000 kom jag från en villa på 200 kvadratmeter. Det tyckte jag var stort!

Stora Sundby omfattar 4 000 hektar mark och slottet har 52 rum - och är 4 000 kvadrat­meter. Vi bor själva på en ytterst liten del av ytan, men hela­ slottet är inrett och allt ­används. På våren brukar vi ha guidade turer och på höstarna lite konferenser och boende för jaktsällskap.

Om jag någon gång ångrar att jag gav mig in på detta?

Jo, det händer. En februarimorgon - samma dag som OS invigdes i Calgary 1988 - hittade vi ett och ett halvt ton med snö och is i huset. Exceptionella väderomslag gjorde att en av takkupolerna gått sönder. Då kände jag en viss vanmakt.

Men samtidigt är jag otroligt lyckligt lottad att få vara i den här fantastiska och stimulerande miljön och jag är stolt att kunna visa upp den för andra.

Fakta/Sagoslottet Stora Sundby

Foto: Stora Sundby

Stora Sundby ligger vid Hjälmaren i Södermanland. Godset har anor från 1300-talet, men huvudgården stod färdig först 1848. Arkitek­turen är inspirerad av Walter Scotts roman om ­Ivanhoe och symboliserar en årskalender.

Slottet har 52 rum, 12 små torn, 4 stora torn och 365 fönster.

Berättat för Sara Milstead

ARTIKELN HANDLAR OM