Få tillbaka på skatten redan nu

MIN EKONOMI

Så här får du mer pengar i kassan inför jul

Behöver du ett extra tillskott i kassan inför julen?

Då kan du begära att få din skatteåterbäring för nästa år redan nu.

Så här gör du.

Foto: Behöver kassan drygas ut till jul? Du kan få nästa års skatteåterbäring redan i år.

Årets sista två månader kan vara jobbiga ekonomiskt. Julklappar ska köpas, räkningar betalas och mat inhandlas.

Men det finns ett sätt som gör att du får extra pengar i kassan – utan att behöva jobba mer. Genom att ansöka om en jämkning på skatten kan du få betala mindre i skatt de sista två månaderna. Det kräver dock att du har betalat in för mycket i skatt hittills under året och därmed har skatteåterbäring att hämta ut nästa år.

Kolla med arbetsgivaren

I praktiken innebär det att du lägger beslag på nästa års återbäring – redan nu. 

För att allt ska bli rätt krävs det dock att du har koll på en del uppgifter om din inkomst det senaste året.

– Man får kolla med arbetsgivaren hur mycket man fått i lön och hur mycket skatt som dragits. Det står på lönebeskeden. Man måste också kolla om man exempelvis har fått aktieutdelning och om man har rätt till avdrag för resor. Man måste i praktiken göra en tidig deklaration för att allt ska bli rätt, har Catharina Skarica, verksamhetsutvecklare på Skatteverket, tidigare sagt till Aftonbladet.

Ansök i tid

Det lättaste sättet att ansök om jämkning gör du på Skatteverkets sajt. Då krävs det att du har en e-legitimation. Men det går också att hämta ut blanketter och skicka en ansökan via post.

Men se till att ansöka redan nu. När du lämnar in din ansökan tar Skatteverket ett beslut om hur mycket skatt man ska betala resten av året. Handläggningstiden är cirka två veckor.

ARTIKELN HANDLAR OM