Du betalar för bankernas guldregn

Av: 

Mikael Stengård

Privatekonomi

Storbankerna delar ut rekordmycket pengar till aktieägarna

Handelsbanken redovisade som sista storbank sin årsredovisning i dag.

De svenska storbankerna fortsätter att dra hem höga vinster.

Och aktieägarna får i år en rekordstor del av vinsten – men det är du som kund som står för notan.

– Det är stötande, säger Villaägarnas chefsekonom Daniel Liljeberg.

I dag presenterade Handelsbanken som sista storbank sin årsredovisning för 2012. Och precis som de andra drakarna gjorde Handelsbanken en rekordvinst. Banken redovisade en vinst på 14,5 miljarder kronor efter skatt – en ökning med drygt 2,2 miljarder jämfört med året innan.

Och precis som Swedbank, Nordea och SEB låter Handelsbanken nu aktieägarna bada i ett guldregn. Banken höjer aktieutdelningen med en krona jämfört med i fjol, och delar ut 10,75 kronor per aktie. Totalt blir det 6,8 miljarder kronor i aktieutdelningar, eller 46 procent av vinsten.

Ökar utdelningen med 40 procent

Tillsammans gjorde de fyra svenska storbankerna 67 miljarder kronor i vinst efter skatt 2012 – en ökning med 8 miljarder kronor jämfört med 2011. Den sammanlagda aktieutdelningen i år landar på hela 35,3 miljarder kronor. Det är en ökning med 40 procent jämfört 2011, men samtidigt har vinsterna "bara" ökat med 13 %.

Och när ägarna badar i pengar är det kunderna som får stå för notan. Samtliga storbanker redovisar ökade bolånemarginaler och ett ökat räntenetto 2012 jämfört med 2011. Med andra ord – kunderna får betala mer för att låna pengar och får mindre för att låna ut pengar till bankerna.

Daniel Liljeberg, chefsekonom på Villaägarnas Riksförbund, är mycket kritiskt till bankernas utdelningar och de höga marginalerna på lånen.

– Snart måste jag ge rådet till småhusägare att köpa bankaktier snarare än att försöka förhandla till sig en rimlig bolåneränta, säger han.

"Argumenten håller inte"

Ett av bankernas argument för att inte sänka boräntorna i samma takt som Riksbanken sänker reporäntan har varit att de har höga kapitaltäckningskrav på sig på grund av krisen i Sydeuropa. Bankerna måste alltså ha mer pengar i buffert för att täcka upp vid kommande kriser.

– Men det argumentet håller inte länge. Till exempel Swedbank säger rakt ut att man nu uppfyllt det kravet, och att det är en av anledningar till att man kan dela ut så mycket pengar i aktier, säger Daniel Liljeberg.

Han uppmanar nu bolånekunder att använda de höga vinsterna och aktieutdelningarna som argument för att få ner sin ränta.

– Det är också bra att vara så rörlig så möjligt för att kunna hota banken att flytta, annars blir det svårt att förhandla fullt ut med sin bank.

Föreslår regeländringar

Finansminister Anders Borg (M) har tidigare varit kritisk till bankernas höga aktieutdelningar och bolånens otydliga koppling till reporäntan.

Nu föreslår Vänsterpartiet att bankerna ska tvingas utgå från Riksbankens reporänta när de förhandlar med kunden. Vänsterpartiet förslår också att alla kostnader som belastas kunden när den tar ett lån, exempelvis administration, kapitaltäckningskrav och räntor, ska redovisas var för sig skriftligt.

– Vi tror att det skulle stärka bolånekundernas ställning, en liknande modell finns i Finland, säger Ulla Andersson, Vänsterpartiets ekonomiska talesperson.

ANNONS EXTERN LÄNK

Ansök om bolån och få ett erbjudande – samma ränta till alla

Hypoteket

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Privatekonomi