Svag näthandel trots stark krona

Den starka kronan gör det inte bara billigt att shoppa i Berlin eller London. Näthandlare som väljer utländska butiker kan komma billigt undan. Men få vågar.

– Utlandshandeln är förbluffande liten, säger Jonas Arnberg på Handelns utredningsinstitut (HUI).

Nya löparskor för halva priset från England, 25 procent billigare Star Wars-lego från Frankrike eller en Ipod någon hundralapp mindre än i Sverige.

Det är några exempel på fynd för shoppingsugna näthandlare. Sju av tio svenskar har handlat via nätet det senaste kvartalet. Med en stark krona borde paket från utländska näthandelsföretag dominera postgången över svenska gränsen.

Överraskande lokal

Men det gör de inte, enligt Jonas Arnberg, konsultchef på HUI. I stället är e-handeln överraskande lokal enligt honom. Att utländska näthandlare kan hamna högst på svenska prisjämförelsesajter spelar ingen roll.

– Man handlar inte där ändå. Man litar inte på grejerna kommer fram, och det begränsar e-handeln utomlands väldigt mycket, säger han.

Enligt E-barometern 2012, där 2 000 svenskar deltagit, uppger fyra av tio nätkonsumenter att de aldrig handlat utomlands. Ytterligare 25 procent anger att de gör det "mer sällan" än någon gång per år.

Siffror som till skillnad från den inhemska näthandeln inte "ökat nämnvärt", enligt barometern.

På väg förändras

Men Jonas Arnberg spår förändring. Dels tror han att fler utländska e-företag öppnar svenska sajter, dels att svenskarna börjar blicka mot utlandet.

– När vi mognar vågar vi oss ut i högre utsträckning, inte minst när kronan är stark kan det vara lönsamt, säger han.

På prisjämförelsesajten Pricerunner tycker sig vd Peter Carlsson se att fler och fler ändå väljer att söka sig till utlandet, även om han medger att det inte är några "jättevolymer med trafik".

– Jag tror att internationell handel sakteliga kommer att öka, att man kommer att handla mer och mer över gränserna. Men det är fortfarande väldigt många handlare som bara levererar till det egna landet och många sajter som bara har ett lokalt språk, vilket begränsar hur vi handlar.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM