Kraftigt ökad försäljning av julpynt: ”Ljusar upp”

Julen kom tidigt i år. I alla fall högtidsdekorationen. I år har försäljningen av ljusslingor, tomtar och julkulor skjutit i höjden, enligt flera butiker.

– Vi har sett en kraftig ökning, säger Niklas Carlsson på Clas Ohlson.

Adventsstjärnor i vartenda fönster, ljusslingor på balkonger och i trädgårdar. I år tycks vi pynta mer än tidigare. Och de senaste veckorna har försäljningen av juldekorationen tagit ordentlig fart.

– Jämför man vecka för vecka så såg vi att det i förra veckan såldes väldigt mycket av den typen av produkter, säger Niklas Carlsson kommunikationschef på Clas Ohlson.

Maja-Lena Johanssons favorit, en julkula.
Maja-Lena Johanssons favorit, en julkula.

Trend med mys

Ljusslingor och adventsstjärnor är helt klart populärast bland kunderna, enligt Carlsson. Hos Rusta är det samma produkter som sticker ut i försäljningen.

– Det har helt klart ökat. Det kommer bli en hemmajul för många. Vi ser en ökad försäljning på omkring tio procent av julprylar. Allra bäst säljs ljusslingor, både för inomhus och utomhus bruk, men även adventsstjärnor och granförsäljningen har ökat, säger företagets Sverigechef Fredrik Ingemarsson.

Mikael Sjöberg och hans familj brukar julpynta rejält på sitt hus i sin trädgård i Hamrånge utanför Gävle.
Mikael Sjöberg och hans familj brukar julpynta rejält på sitt hus i sin trädgård i Hamrånge utanför Gävle.

Enligt honom har det hela det senaste året varit en trend att handla mer mysiga och trevliga prylar.

– Det ljusar upp vardagen lite grann. Vi hade på känn att även julförsäljningen skulle öka, säger Fredrik Ingemarsson.

Säljer julkulor året om

Även hos julbutiken Maja-Lisas i Arvika, som säljer julpynt året om, har försäljning ökat.

– Framför allt på nätet är det mer än det brukar. Det är alltid våra julkulor som toppar försäljningen, vi säljer klassiska kulor, som man känner igen från mormors tider, säger butiksägaren Maja-Lena Johansson.

Hon har sysslat med försäljning av julgrejer i över 13 år och är själv en tidig julpyntare.

– Jag pyntar alltid till första advent. Jag har några kulor som jag hänger upp. Jag tror det är många som pyntar lite tidigare. Man tycker det är mörkt och deppigt i dessa tider, säger Maja-Lena Johansson.

Hos Ikeas kunder har julkänslorna inte riktigt infunnit sig än, enligt Cecilia Franck på företagets pressavdelningen.

– Vi har sett att intresset för livet hemma ökat generellt sett under coronapandemin. Men eftersom våra kunder just nu inte besöker varuhusen i samma utsträckning kan vi inte se att försäljningen av just julsortimentet är högre, säger hon.

Förlänger känslan

Att tomtenissar, ljusslingor och adventsstjärnor hjälper mot mörkret finns det flera experter som tror, enligt sajten Unilad.

– I en värld full av stress och ångest tycker människor om att associera till saker som gör dem glada, och juldekorationer frambringar starka barndomsminnen. Dekorationer är helt enkelt ett ankar eller en väg till de gamla barndomsminnena av magi och spänning. Så att sätta upp juldekorationerna tidigt förlänger bara den känslan av förväntan, sa psykoanalytikern Steve McKeown till sajten för ett par år sedan.

Under 2020 spås det bli en hemmajul.
Under 2020 spås det bli en hemmajul.
Skriv inlägg
 • Emelie Svensson

  Vilken adventsstämning ni bjöd på! Tack för alla fina bilder på vackert, roligt och finurligt julpynt. Ha en fin söndagskväll alla läsare, nu avslutar vi chatten för den här gången <3!

 • User photography

  Julefint på balkongen

  Eva M
 • User photography
  Karlsson
 • User photography

  Adventsstämning i Mora

  Texas
 • User photography
  Fernanda
Publisert:

LÄS VIDARE

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu

ÄMNEN I ARTIKELN