Black Friday 2020

presenteras av

Black Friday – så startade köpfesten

Här är historien bakom världens galnaste shoppingdag

Den 27 november är det dags igen. Rea-skyltarna har redan börjat skymta.

Men varför ”Black Friday”? Hur startade det?
Vissa hävdar att namnet bär på en mörk historia...


Black friday 2021: Se alla erbjudanden live


Black Friday firas alltid i slutet av november. I år är datumet den 27:e.

Namnet för kanske främst tankarna till röda rea-lappar och fyndchanser.

Men historien om världens största köpfest är mer än bara överfulla butiker och hetsigt glada konsumenter jagandes efter årets fynd.

Den tar sin början redan under 1900-talets allra första år.

Så startade det

  • Reatraditionen ”Black Friday” kommer ursprungligen från USA och infaller alltid dagen efter den stora amerikanska högtiden Thanksgivning.
  • Första gången just den här novemberfredagen blev populär som shoppingdag var år 1924, då butikskedjan Macy´s annonserade sin högtidsrea under den årliga thanksgiving-paraden i New York. Men under 1930-talet saktade den stora depressionen ner försäljningen rejält.
  • För att boosta och förlänga både julshoppingen och ekonomin flyttade USA:s dåvarande president Franklin D. Roosevelt Thanksgiving från sista helgen i november till den fjärde helgen under 1939–1941. Allt eftersom hypen växte, växte även folkmassorna i butikerna.
  • Under 1990-talet var Black Friday en inofficiell högtid som började tidigt på morgonen, dagen efter Thanksgiving, eftersom de flesta ändå var lediga. Folk köade hysteriskt för första tjing på drömprodukterna. Man sov till och med utanför butikerna.
Black Friday är en högtid i sig, men också starten på julhandeln.
Black Friday är en högtid i sig, men också starten på julhandeln.
  • I dag är Black Friday USA:s största shopping- och readag. Tillsammans med Cyber Monday tre dagar senare markeras starten på julhandeln och många amerikaner börjar juldekorera och julshoppa den här helgen.
  • Trots att Black Friday inte är någon officiell ledig dag i USA håller alla skolor och många arbetsplatser stängt. Allt för att ge folket möjlighet att shoppa fritt.

Varför heter det ”Black Friday”?

Det finns delade meningar om varför dagen fått det dramatiska namnet Black Friday. En del menar att det kommer från att butikernas förlustsiffror vände till svarta vinstsiffror i med den enorma reaförsäljningen.

Andra menar att namnet har en mörkare historia.
Den kommer från från Philadelphia i början på 60-talet:

När amerikanerna, dagen efter allt svullande på Thanksgiving, gav sig ut för att röra på sig och handla ledde det till totalt kaos på gatorna. Många skadades i tumulten. Polisen ska då ha börjat kalla dagen ”Black Friday” för att skrämma folk från att delta i shoppandet.

Black Friday i Sverige

I Sverige passerade Black Friday obemärkt förbi fram till i mitten av 2010-talet. Då började ett antal butiker marknadsföra erbjudanden i samband med dagen.

Sedan dess har Black Friday slagit köprekord efter köprekord, även här i Norden. Förra året shoppade vi svenskar för 7,1 miljarder kronor under Black Friday.

Black Friday 2020

Enligt många experter kan 2020 vara året då den uppåtgående trenden bryts.

Pandemin och de nya skärpta råden från Folkhälsomyndigheten är en orsak. Ökad e-handel och trenden med större aktörer som konkurrerar ut de mindre påverkar också.

Vad är Black Week?

Att inte nöja sig med bara en dag, utan köra superrea hela veckan, har blivit allt mer populärt. Många företag planerar sina kampanjer redan från måndagen, och sedan eskalerar rean fram till den stora fredagen.

Rean fortsätter ofta över hela helgen och avslutas dagen efter, med ”Cyber Monday” – e-handels motsvarande readag.

Publisert:

LÄS VIDARE

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu