SKL: Byt sommarlov mot högre lön

SKL:s gjorde utskick tlll alla kommuner

Ledande politiker i Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) vill försöka förmå lärare att gå med på högre lokala löner i utbyte mot slopat sommarlov.

Men lärarfacken är kallsinniga.

Folkpartiets hoppade i protest av förhandlingarna i påskas. Göran Gabrielsson (FP), tredje vice ordförande i SKL, menar att arbetsgivarsidans krav fördjupar krisen mellan parterna.

Nu sällar sig även Vänsterpartiets ledamot i SKL:s styrelse till kritikerna, liksom flera tunga kommunpolitiker i Socialdemokraterna.

Stötestenen gäller arbetstiden. Ledande politiker i SKL från Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Socialdemokraterna vill att lärarna ska gå med på vanlig semester och 40-timmarsvecka.

I utbyte erbjuds högre lokalt löneutrymme.

Men lärarfacken vill inte lösa frågan i centrala avtal, däremot gärna lokalt.

Lärarnas riksförbunds ordförande Metta Fjelkner tror också att de flesta lärare vill ha sommarlovet kvar.

– Ja. De gör den bedömningen att sitta på en tom skola, kanske 50 vuxna och planera och byta gardiner eller vad det nu kan vara; det skapar inte kvalitet i undervisningen. Våra medlemmar säger att de vill vara i skolan och jobba med eleverna när eleverna har terminer. Men de måste också ha vettiga villkor för att förbereda nästa dags arbete, säger Fjelkner.

TT

Publisert:

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu

ÄMNEN I ARTIKELN