Sparekonomen varnar för bitcoin

avStefan Hesserud Persson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Avanza
Claes Hemberg varnar för att bitcoinbubblan kan brisera.

Hysterin kring kryptovalutan bitcoin fortsätter. Kursen rusar, och totalt har omkring 30 000 svenskar köpt bitcoin över börsen.
Men Avanzas sparekonom Claes Hemberg varnar för en bubbla.
– Det har aldrig varit så lätt att spela bort alla sina pengar, säger han.

Värdeökningen på kryptovalutan bitcoin har varit spektakulär. Från att vid årsskiftet ha legat omkring 1 000 dollar för en bitcoin, var värdet under natten uppe i över 17 000 dollar. På fredagsförmiddagen har värdet fallit tillbaka något till knappt 15 000 dollar.

Den enorma uppgången har ökat intresset bland svenska sparare och spekulanter. På nätbanken Avanza, som står för ungefär hälften av den svenska börshandeln i bitcoins, hade man under fredagsförmiddagen över 14 500 konton med bitcoininnehav.

Dominerar handeln

Handeln i bitcoins är just nu i särklass störst, långt större än för bolag som H&M och Claes Ohlsson.

– Handeln i Bitcoin är sju gånger större än den mest handlade aktien. Hysterin fortsätter, konstaterar Avanzas sparekonom Claes Hemberg.

De senaste veckorna har historier om människor som blivit miljardärer på bitcoin figurerat i medierna. Winklevossbröderna, kända för deras strid med Mark Zuckerberg om rättigheterna till Facebook, ska exempelvis ha tjänat över åtta miljarder kronor på sitt bitcoininnehav.

Men Claes Hemberg vill varna för att gå ”all-in” på bitcoin.

– Som jag ser det köper man något som inte ens proffsen kan förklara. Det blir väldigt mycket ett lotteri. Man kan tyvärr förlora ett arv eller barnens samlade sparpengar. Det har aldrig varit så lätt att spela bort alla sina pengar, säger Claes Hemberg.

”Personliga konkurser”

Han anser att köp av bitcoin är ren spekulation.

– Det kan fortsätta upp men också falla ner. Än så länge handlar det om ganska lite pengar ur ett börsperspektiv och en eventuell krasch kommer inte att påverka svensk ekonomi. Men vi skulle säkert få se personliga konkurser.

Även riksbankschef Stefan Ingves höjer att varningens finger. Han säger till Dagens Nyheter att handeln med valutan är riskfylld och att bitcoin bör ses som ett spekulationsobjekt.

Risken ökar när fler börjar ”blanka” bitcoin, det vill säga spekulera i att kursen ska falla. Claes Hemberg jämför med när den amerikanske finansmannen George Soros 1992 spekulerade i att den svenska kronan var övervärderad, vilket bidrog till att utlösa en ekonomisk kris.

– Det finns pengar att tjäna på om bitcoin skulle falla. Exakt när det sker vet vi inte. Tyvärr tror jag att vanligt folk kommer att förlora, medan iskalla traders kan tjäna på det, säger han.

Facit-jämförelse

Claes Hemberg berättar att han fick ett sms från en person som undrade varför han är så ”anti-bitcoin”. Frågeställaren jämförde honom med företaget Facit, som inte insåg teknikskiftet till elektroniska maskiner på 70-talet och hamnade i ekonomisk kris.

– Det finns alltid tekniska uppfinningar som slår igenom, och de är lätta att komma ihåg. Men majoriteten av alla uppfinningar misslyckas, säger Claes Hemberg.

Hans råd till den som funderar på att investera i bitcoin är att göra det i liten skala.

– Om du lägger 75 kronor i veckan på lotto eller Solvalla är det samma pengar vi pratar om här. Om du redan har köpt en massa bitcoins tycker jag att du ska sälja hälften idag och hälften imorgon.

Det här är bitcoin

Bitcoin är en digital valuta – även kallat kryptovaluta – som kan användas för att flytta pengar över världen snabbt och relativt anonymt, utan att banker eller myndigheter behöver vara inblandade.

Marknadsvärdet på en bitcoin ligger den 8 december 2017 runt 15 000 dollar, motsvarande drygt 126 000 kronor, per bitcoin. Vid årsskiftet kostade en bitcoin 978 dollar.

Att valutan kan användas för anonyma köp har gjort den attraktiv för brottslig verksamhet som penningtvätt, skatteflykt och för att finansiera annan illegal verksamhet.

Källa: Reuters, Marketwatch

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Bitcoin

Börs

Sparande

Avanza

MER OM MIN EKONOMI