Priserna på bostadsrätter stiger – men villorna blir billigare

avGustaf Tronarp

Publicerad:
Uppdaterad:

Bostadsrättspriserna tickar uppåt, men det är en bra bit kvar till förra årets rekordnivåer. Samtidigt faller priserna på villor i hela landet.

Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik.

– Vi ser att många tvingas sänka priserna för att få sina hus sålda, säger affärsutvecklingschefen Hans Flink.

Efter en sommar med i det närmaste total stiltje så började priserna på bostadsrätter stiga på bred front i augusti. Den utvecklingen ser ut att fortsätta.

De senaste siffrorna från analysföretaget Svensk Mäklarstatistik visar att priserna ökade med två procent i riket som helhet i september.

1 av 2 | Foto: Getty
Bostadsrättspriserna steg med två procent i september.

– Det vi ser nu är en långsam återhämtning från nedgången för ett år sedan, men fortfarande är det så att priserna har fallit jämfört med samma period 2017, säger Hans Flink, affärsutvecklingschef på Svensk Mäklarstatistik.

Priserna på villor går ner

För villapriserna är det dock motigare. Där noteras en tillbakagång med en procent i september jämfört med månaden före.

– En förklaring till det kan nog vara att villorna i regel är dyrare än bostadsrätter. Mot bakgrund av de hårdare amorteringskraven tvingas många säljare sänka priset för att få sitt hus sålt, säger Hans Flink.

Han fortsätter:

– Bland dem som inte behöver sälja just nu är det nog många som avvaktar och hoppas på bättre tider framöver.

”Många sänker priserna”

Även Erik Olsson, grundare av mäklarbyrån Erik Olsson Fastighetsförmedling, är av uppfattningen att säljarna i större utsträckning än tidigare accepterar lägre slutpriser.

”En lång tid med diskussioner om att utbudet är stort i kombination med utspel från Riksbanken om kommande ränteökningar och politiker som förmodligen minskar avdragsrätten för bolåneräntor har sannolikt bidragit till att många säljare föredrar att sälja till nuvarande priser istället för att vänta”, skriver han i en kommentar.

Hur utvecklingen kommer att se ut under de kommande månaderna är svårt att sia om, menar Hans Flink.

– Det som talar för att priserna kan fortsätta stiga är framförallt den låga räntan. Det som talar emot det är att utbudet är stort, och dessutom är flera nybyggnadsprojekt på väg ut på marknaden. Där har vi sett att det har varit svårt att sälja vissa lägenheter, och det kan leda till att byggherrarna sänker priserna.

Så har bopriset förändrats 00:43
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

MER OM MIN EKONOMI