15 000 IT-jobb försvinner på fem år

MIN EKONOMI

Företag flyttar verksamheten till låglöneländer

Flytten av jobb till låglöneländer innebär att Sverige förlorar 15000 jobb inom IT-sektorn på fem år.

Konsultfirman AT Kearney har gjort en sammanställning över de attraktivaste länderna när företag i västvärlden utlokaliserar sina verksamheter för att skära ned kostnaderna.

På första plats kommer Indien som kombinerar förhållandevis låga lönekostnader med hög utbildningsnivå och god infrastruktur. Kina kommer på andra plats, bland annat för att arbetskraften inte är lika utbildad som i Indien.

Enligt AT Kearney funderar sex av tio företag i Sverige på att utlokalisera verksamheter för att sänka sina kostnader och två av tio funderar på utlokalisering som en tillväxtstrategi, skriver Dagens Industri.

Flyttar till Östeuropa

Detta innebär att Sverige kommer att förlora mellan 10000 och 15000 jobb inom en femårsperiod enbart inom IT-sektorn, enligt konsultfirman.

För Sveriges del är det dock snarare Östeuropa som är mer aktuellt än Asien.

– Länderna i Östeuropa har fått ett uppsving, speciellt sedan EU-utvidgningen. Skandinaviska företag ser också en etablering där som ett sätt att komma in på en ny marknad, säger Peter Allan Andersen, ansvarig för studien till Dagens Industri.

Östeuropas frammarsch märks också på AT Kearneys tio-i-topp lista med Tjeckien på fjärde och Polen på tionde plats över de attraktivaste underleverantörsländerna i världen.

Tjeckien erbjuder framför allt europeiska företag låga arbetskraftskostnader, utbildad arbetskraft, fungerande infrastruktur och små kulturella skillnader, skriver AT Kearney.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM