Ny premiepension föreslås till 2020

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Claudio Bresciani/TT
Socialminister Annika Strandhäll (S) och finansmarknadsminister Per Bolund (MP) när de kommenterade pensionsöverkommelsen i december 2017. Arkivbild.

Nu ska premiepensionen granskas i sömmarna.
Om två år, 2020, ska vi ha ett nytt pensionssystem, enligt regeringen.
– Antalet fonder kommer att minska avsevärt, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP) på en pressträff.

Redan i november i år införs striktare regler för fonderna som vill vara med och konkurrera om medborgarnas pengar i premiepensionen, en liten del av det stora pensionssystemet.

Men det räcker inte, enligt Bolund och socialminister Annika Strandhäll (S) som föreslår ytterligare förändringar och ger Mikael Westberg uppdraget att föreslå hur de ska genomföras. Det hela bygger på det som riksdagens pensionsgrupp, där sex av riksdagens åtta partier förhandlar, kom överens om i december förra året.

– Allt har inte blivit riktigt som vi tänkt, säger Annika Strandhäll på pressträffen med Per Bolund om det nuvarande systemet och anser att politiken har varit naiv och inte riktigt förutsett problem som de nuvarande reglerna bäddat för.

Flera skandaler

Systemet med det nuvarande fondtorget, med över 800 fonder att välja på, har varit utsatt för flera skandaler och oseriösa fondbolag har lagt beslag på miljardbelopp av pensionsspararnas pengar, i vad som misstänks vara ren brottslighet.

Mikael Westberg, som till hösten byter jobb och blir rättschef på Försäkringskassan, ska föreslå nya regler för "ett nytt, kontrollerat och upphandlat fondtorg för premiepension". Han ska föreslå regler för en myndighet som ska upphandla fonder och hålla löpande koll på att fonderna som finns på torget är trygga och av god kvalitet.

– Förhoppningsvis blir det ett enklare system, säger Strandhäll.

Skärpt kontroll

Myndigheten som ska skärpa statens kontroll över fonderna ska vara fristående från Pensionsmyndigheten och dess verksamhet betalas med avgifter från de bolag som har sina fonder i premiepensionen.

Utredaren ska lämna förslag om en ny myndighet i november 2019 och slutredovisa sin utredning den 31 augusti 2020. Ambitionen är, enligt regeringen, att det nya systemet ska på plats samma år.

Det här är en fattigpensionär 00:36
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

MER OM MIN EKONOMI