Fondknepen som kan ge en miljon

Av: 

Minimedia

Privatekonomi

Metallarbetaren Joakim: Jag byter flera gånger i veckan

Det kan löna sig att vara aktiv när du sparar i fonder.

Joakim Ståhl, 40, har legat etta i en månad i Swedbanks och Sparbankernas Fondmästerskap tack vare smarta strategier.

– Jag har aldrig en fond längre än fyra-fem dagar, säger han.

Joakim Ståhl.

Foto: privat

Swedbanks och Sparbankernas Fondmästerskap har lockat över 35 000 svenskar som tävlar om etappriser på 50 000 kr och om ett första pris på en miljon. Vinnaren koras i mars nästa år.

Under tävlingens första månad har Joakim Ståhl, 40, från Ulricehamn legat i topp större delen av tiden. Han har en placeringsfilosofi som skiljer sig från många andra fondsparares.

Högriskfonder

– Jag satsar på högriskfonder och jag äger aldrig en fond mer än 4-5 dagar. När den har gått upp rejält så säljer jag av den. Det är lite lurigt att ligga steget före eftersom det tar tre dagar innan affären går igenom, säger Joakim Ståhl.

Den 40-årige metallarbetaren från Ulricehamn studerar marknaden noggrant och lägger minst en timme om dagen till att läsa på och byta fonder. Att sprida riskerna och att försöka vara försiktig är ingenting för Joakim.

– Jag satsar bara på högriskfonder: Indien, Kina, Baltikum och andra tillväxtmarknader. Dessutom har jag bara tre fonder i taget och placerar 80 procent i en fond och 10 procent i två andra. Jag äger aldrig Indien och Kina samtidigt, de fonderna tar ut varandra. När Indien går upp går Kina ner, avslöjar han.

”Mer aktiva”

Strategin har varit framgångsrik hittills – fram tills för någon vecka sedan ledde han tävlingen. Nu ligger han på fjärde plats, några tusenlappar efter ledaren. Nu satsar han på att gå upp i topp igen inför etappriset på 5000 kr till de tio första i tävlingen som avgörs i slutet av maj.

– Om jag har några lyckade dagar och de som leder får ett par motgångar går jag förbi. Jag tycker alla borde vara mer aktiva med sitt fondsparande och sina PPM-fonder, det är ens framtid som står på spel, säger Joakim Ståhl.

ANNONS EXTERN LÄNK

Låna upp till 600 000 kr utan säkerhet via Lendo - se över dina möjligheter och ansök här.

Lendo

Publisert:

Aftonbladet

/

Min ekonomi

/

Privatekonomi

ÄMNEN I ARTIKELN

Privatekonomi