Kvinnor mår sämre under kvinnliga chefer

Av: 

Anna Andersson

Jobb & karriär

– men män påverkas inte

Är du deprimerad, har svårt att sova och halsbränna? Är du dessutom kvinna?

Då kan det bero på chefen – i alla fall om bossen är en annan kvinna.

Mardrömschefen? Miranda Priestley i "Djävulen bär Prada", gestaltad av Meryl Streep.

Foto: 20th Century Fox

Kvinnor som jobbar under kvinnliga chefer mår sämre, både fysiskt och psykiskt, än de som har en manlig chef. Män däremot mår lika bra, oavsett om deras chefer är män eller kvinnor.

Det visar en studie från universitetet i Toronto, och som det rapporterats om i Journal of Health and Social Behaviour (JOSB). De 1800 personer som deltog i undersökningen delades in tre grupper: de som jobbade under en man, de som jobbade under en kvinna och så de som hade både en manlig och en kvinnlig chef.

Psykiska och fysiska symptom

De kvinnor som hade en kvinnlig chef hade betydligt fler symptom än alla andra; såväl psykologiska som stress, ångest och depression, som fysiska som huvudvärk, halsbränna och ryggsmärtor.

Varför den gruppen mådde så mycket sämre kunde inte studien svara på. Men Scott Schieman, som författat studien, presenterade flera teorier i JOSB. En, menar han, kan vara att det handlar om stereotyper. Kvinnor väntar sig inte att kvinnliga chefer ska vara krävande på samma sätt en manlig chef. Istället väntar de sig ett mer känslomässigt stöd, och blir besvikna när det uteblir.

En annan, säger Schieman vidare, är att det beror på på vilka arbetsplatser de kvinnliga cheferna finns. De finns mest inom vård och skola, sektorer som ofta är ”underbemannade, underfinansierade och underskattade” – vilket skapar mer stress för alla, både chefer och underställda.

”Bidrottning”

Slutligen kan det också vara en effekt av ”bidrottningsyndromet”, alltså att kvinnor på toppen inte vill ha andra duktiga kvinnor omkring sig. Istället lyfter hon fram sina manliga medarbetare.

Bland männen kunde man inte se någon skillnad på de som hade en manlig eller en kvinnlig chef. Men allra bäst mådde de män som hade två chefer, en man och en kvinna.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sänk ditt elpris idag och spara pengar - gå med i Kundkraft här.

Kundkraft

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Jobb & karriär