30 000 har mer pension att hämta

avAnders Munck

MIN EKONOMI

Många har inte tagit ut premiepension – Krångliga blanketter kan vara orsak

Omkring 30 000 pensionärer hämtar inte ut sin premiepension.

Därför skickar nu Pensionsmyndigheten ut en påminnelse.

Orsaken är antingen krångliga blanketter eller att beloppen är för låga, enligt myndigheten.

Förra sommaren upptäckte Pensionsmyndigheten att ett stort antal äldre inte tar ut sin premiepension. Det rör sig om omkring 30 000 personer som är födda 1938-1942. Myndigheten gjorde en undersökning där det visade sig att tre av fyra i den här gruppen inte kände till att de hade pengar i premiepensionssystemet. I snitt rör det sig om 160 kronor i månaden.

Krångligt system kan orsaken

– När de ansökte om pension första gången fick de en blankett där de kunde välja om de bara vill ta ut inkomstpension, eller både premiepension och inkomstpension. Många har inte ansökt om premiepension. Kanske beror det på att det tidigare var två myndigheter som skötte pensionen och att det därför fanns två blanketter att fylla i, säger Kent Larsson, enhetschef på Pensionsmyndigheten.

Myndigheten skickar nu ut en blankett till de i åldersspannet som inte tagit ut premiepensionen. Ju yngre man är desto större del av pensionen går till premiepension. Därför har dem som är födda på 1940-talet och missat premiepensionen mer pengar att få ut.

”Drabbas inte ekonomiskt”

Men de som inte fått ut hela pensionen drabbas inte ekonomiskt, enligt myndigheten.

– Hur mycket man får ut från premiepensionen varje månad avgörs av ett delningstal. Om man inte tagit ut premiepension blir delningstalet mindre, och man får ut mer varje månad i stället, säger Kent Larsson.

För den som vill ändra i utbetalningen av sin pension finns ansökningsblanketter att ladda ner på Pensionsmyndighetens hemsida.

– Har man inte internet går det bra att ringa oss eller besöka våra servicekontor. Och om man tillhör de här 30000 som eventuellt missat att ta ut premiepensionen får man ju dessutom hem en blankett, säger Kent Larsson.

Tipsa | Aftonbladet

ARTIKELN HANDLAR OM