Skolfotot slår sönder hushållskassan

Skolfotograferingen blir ofta en dyr historia - så mycket kostar bilderna hos de olika företagen

HÖGA UTGIFTER Camilla Lundell från Norrköping betalar över 1 000 kronor varje år för skolfoton på sina två döttrar, Filippa och Isolde. ”Vi måste skära ned på annat för att ha råd,” säger hon.
HÖGA UTGIFTER Camilla Lundell från Norrköping betalar över 1 000 kronor varje år för skolfoton på sina två döttrar, Filippa och Isolde. ”Vi måste skära ned på annat för att ha råd,” säger hon.

Just nu är det högsäsong för skolfotograferingen.

Men för många föräldrar blir fotografierna ett dyrt måste som slår sönder hushållskassan.

– Vi måste skära ned på annat för att ha råd, säger tvåbarnsmamman Camilla Lundell.

Susanne Svensson från Visingsö.
Susanne Svensson från Visingsö.

Skolfotograferingen är ett ämne som engagerar många föräldrar. När Aftonbladet Min Ekonomis privatekonomiska expert Annika Creutzer i går skrev en krönika om de dyra priserna på fotografierna hörde hundratals läsare av sig och berättade hur kostnaderna slår sönder deras hushållskassor.

Press från barnen

De flesta skolfotoföretagen erbjuder i dag olika paket, med ett förutbestämt antal bilder i olika storlekar för cirka 500 kronor. Men dessa paket räcker ofta inte långt.

– Paketen innehåller ett fåtal foton som fungerar bra till mig. Men tänker man att både farmor och mormor, och barnen vill ha foton så blir kostnaden ofta mycket högre, säger Camilla Lundell från Norrköping.

Hon har två döttrar som är 9 och 14 år gamla. Båda har precis fotograferats i skolan.

Totalt betalar Camilla över 1 000 kronor för fotografierna – vilket är höga utgifter för den lilla familjen.

– Jag har inte så mycket att välja på, det går inte att neka när barnen vill ha en bild på sig själva för att kunna byta med sina kompisar i skolan. För mig som ensamstående blir det extra jobbigt. Det är ju många andra utgifter som också kommer med hösten, exempelvis vinterjackor, skor och andra kläder, säger Camilla.

Konkurrensen ur spel

Problemet är att skolorna endast erbjuder fotografering av en fotograf och att konkurrensen då sätts ur spel. Föräldrarna kan inte jämföra priserna och köpa från det företag de tycker är mest prisvärt.

– Kanske skulle skolornas föräldraföreningar vara lite aktiva och ifrågasätta hur skolorna väljer vem de bjuder in.
Och med dagens teknik finns det säkert i varje klass någon förälder eller något syskon som skulle kunna sköta fotograferingen själva, eller själva gå ut och jämföra olika företag, deras erbjudande och priser, säger konsumentvägledare Maria Wiezell.

Men det är inte bara priset som kan ge huvudvärk. Många skolfotoföretag skickar ut ett avtal där föräldrar som vill få sina barn fotograferade skriver under att de accepterar att få hem bilder till påseende. Det blir då upp till föräldern att se till att de bilder man inte vill ha blir returnerade. Skickas de inte tillbaka inom en tidsperiod anses bilderna vara beställda.

Betalas inte bilderna går ärendet vidare till inkassoföretag med dyra påminnelseavgifter som följd.

– Har du godkänt att få bilderna hemskickade så måste du vara noga med retur- och betalningstider, de är ofta mycket knappa. Det gäller att få iväg det du inte vill ha snabbt, och sen betala räkningen. Vänta inte till nästa gång du får lön, säger Aftonbladet Min Ekonomis privatekonomiska expert Annika Creutzer.

Får ångest varje gång

Linda Björn från Stockholm har tre barn och den enda gången hon avstod ifrån att köpa bilderna på barnen missade hon att skicka tillbaka paketet i tid.

– Jag fick ägna tre dagar åt att prata med företaget innan de gav med sig och drog tillbaka beställningen, säger hon.

Varje år när skolfoto-talongen dimper ner i brevlådan vet Linda Björn att det kommer svida i plånboken. Om hon köper det färdiga paketet på alla tre barn så hamnar slutfakturan på minst 1500 kronor.

– Jag får ångest varje gång, säger hon.

– Priserna är osmakligt höga, nästan pinsamt höga. Men man måste ju köpa dem för barnen vill så gärna ha dem. Annars sätter man barnen i en jobbig sits som måste förklara i skolan varför de inte har några bilder.

”Känns som ett tvång”

Även Susanne Svensson från Visingsö, nära Jönköping, fick problem med skolfotografen.

Trots att hon inte skrivit på någon talong om bilder till påseende fick hon bilderna hemskickade. Hon kontaktade då företaget och bad dem ta bort familjen från adresslistan. Svaret hon fick, på sin telefonsvarare, var: Har ni flyttat?

– Det är så dåligt, de kan inte i sin vildaste fantasi förstå att alla kanske inte vill ha fotona. Det känns som ett tvång, säger Susanne.

Hon berättar att hon nästan varje år velat köpa alla bilder men på grund av sin ekonomiska situation fått avstå.

– Det är hutlösa priser, och är man ensam med två barn som jag var förut så blir det jättejobbigt, säger Susanne.

Här är skolfotoföretagen med flest klagomål.

Föräldrar om skolfotograferingen

Aftonbladet Min Ekonomi har fått in hundratals mejl från läsare som rasar över priserna på skolfotograferingen. Här är några röster:

Marcus:

”Jag tycker att skolfoton är väldigt dyra, och att priserna borde vara mer vettiga. Då jag har 2 barn så sticker priset i höjden. Speciellt med tanke på att de vill ha sina bilder de är så stolta över, plus deras klassfoton och skolkataloger. Prislappen för detta är nästan overklig.”

Maria:

”Vi har egentligen inte råd men tvingas ändå att köpa dem på grund av att man inte vill säga nej till kort på sina barn och att kunna ge barnen samma chans att till exempel byta kort med varann...”

Anna-Karin:

”Jag anser att det tyvärr har blivit en klassfråga, eftersom det är så pass dyrt med skolfoton. Vi har själva inga ekonomiska bekymmer, men jag tycker synd om ensamstående föräldrar och deras barn som kanske får prioritera bort detta varje år.”

Linda:

”Vi har våra lådor fulla med skolfoton som man "måste" beställa, eftersom det är lika dyrt att beställa få som flera fotografier. Och hur kan man säga nej...? Tur att vi bara har 2 barn! Det här är en marknad som verkar vara helt utan konkurrens.”

Mikael:

”Vi bojkottar detta fullständigt. Löjliga priser och en bransch som borde ha lika stor framtid som gamla Facit. Vem som helst i klassen kan ju ställa upp barnen och ta en hel hög med foton med barnens mobiler!”

Göran:

” Utöver det hutlösa priset så upplever jag att de sätter i system att vi föräldrar skall misslyckas med betalningen, på så sätt får skolfotoföretagen en chans att fakturera en straffavgift.”

Gunilla:

”På min sons skola så valde jag det minsta paketet och där skulle jag betala 435 kr för ett klasskort, två kort (delade A4) och sedan 4 små kort och 1 litet större än det minsta. Detta är horribelt och jag tycker ju som de flesta att det är underbart att få ett kort på min son där han skiner och älskar detta. ”

Ekonominyheter som påverkar din privatekonomi | Aftonbladet
Publisert:

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu

ÄMNEN I ARTIKELN