Tareq Taylors bolag kapat: ”Vidrigt”

Liga gav sig på tv-kockens företag

Den folkkära tv-kocken Tareq Taylor, 52, är ofta på resande fot.

Det utnyttjade en liga för att kapa hans bolag.

Ett missat brev från Bolagsverket innebär att Tareq Taylor i dag tvingas betala för skojarnas telefon och abonnemang, som de köpt när de styrt om i hans företag.

– Det är vidrigt, säger han till Aftonbladet.

Det är många som drar i den välkände kocken Tareq Taylor, 52, just nu.

Den Kristallen-belönade krögaren och tv-profilen var i juli inblandad i tv-inspelningarna av ”Stjärnorna på slottet” och ”Bäst i köket” i Stockholm.

Därmed tvingades han lämna hemmet i Malmö i ett par veckor.

”En omvänd, felaktig säkerhet”

Det var då en liga passade på att kapa hans bolag.

Via Bolagsverket och med en förfalskad namnteckning kunde ligan, som enligt polisen befinner sig utomlands, skriva om i styrelsen för företaget.

Meddelandet om bolagsändringen skickades via brev till Tareq Taylor, som helt enkelt lämnades olästa när han befann sig i Stockholm.

– I brevet står det att om ändringsanmälan stämmer, så ska man inte göra någonting, säger Tareq Taylor till Aftonbladet innan han fortsätter:

– Det är en sådan miss av Bolagsverket – det borde vara tvärtom. Att det skulle krävas Bank-ID för att godkänna ändringen. Det är en omvänd, felaktig säkerhet.

Tv-kocken Tareq Taylor, 52, blev i somras utsatt för en bolagskapning.
Tv-kocken Tareq Taylor, 52, blev i somras utsatt för en bolagskapning.

”Bank-ID inte en lösning”

Bolagsverket anser inte att ett Bank-ID-godkännande är rätt lösning på problemet.

I ett mejl till Aftonbladet beklagar enhetschefen Håkan Larsson händelsen, men viker sig inte från myndighetens metod.

– En central del i Bolagsverkets uppdrag är att säkerställa att det ska vara snabbt och enkelt att starta företag. Kravet på ett godkännande genom Bank-ID är en tanke, men tyvärr inte en lösning som fungerar för alla Sveriges företag och föreningar.

Samtidigt påpekar Håkan Larsson att Bolagsverket ständigt jobbar med att se över sina processer kring sitt brottsförebyggande arbete.

Köpte telefoner och abonnemang

Tareq Taylor beskriver för Aftonbladet att han hade ”tur i oturen” när han helt plötsligt blev uppringd av polisen, som i ett annat förfalskningsärende gripit en misstänkt gärningsman. Anledningen till polisens samtal? Mannen satt i Taylors bolagsstyrelse.

– Då hade de haft kontroll över mitt bolag i 36 timmar. Sitter man i styrelsen så är du firmatecknare, så du kan skriva på lån, ta ut mobiltelefoner, köpa en bil – och det är juridiskt korrekt, säger Tareq Taylor.

På drygt tre dygn hade bedragarna köpt telefoner och företagsabonnemang hos Telia. Något som han snabbt spärrade och polisanmälde.

Men tre veckor senare kommer en faktura från teleoperatören, berättar Tareq Taylor. Ett abonnemang har slunkit igenom spärrningen.

– De lät mig veta att eftersom det var juridiskt korrekt när det tecknades, så måste jag betala.

Tareq Taylor berättar för Aftonbladet att bedragarna köpte telefoner och tecknade abonnemang – något som han i dag rent juridiskt tvingas betala för.
Tareq Taylor berättar för Aftonbladet att bedragarna köpte telefoner och tecknade abonnemang – något som han i dag rent juridiskt tvingas betala för.

Utländsk liga bakom kapningen

Enligt Tareq Taylor är han inte ensam om att ha blivit kapad den senaste tiden. Flera andra krögare i Malmö har blivit utnyttjade på samma sätt, säger han. Teorin han har är att bedragarna passar på under semestertider.

Hur många som drabbas varje år är svårt att säga, säger Håkan Larsson på Bolagsverket.

– Mörkertalet är stort eftersom det tyvärr inte finns någon helt säker statistik inom området. Vår uppfattning är att det är ett problem där kunskap och information är centrala delar för att beivra brottsligheten.

Bolagsverket: Skaffa digital brevlåda

Men det finns sätt att motverka företagskapningar och bedrägerier.

Håkan Larsson rekommenderar företagare att skaffa deras app och en digital brevlåda för sitt företag.

– Du kommer då få ett meddelande direkt i mobilen när vi fått in ett ärende och kan på så sätt upptäcka ett eventuellt kapningsförsök i tidigt skede, även om du inte befinner dig hemma, säger han.

Det här är något som gått Tareq Taylor förbi.

– Det visste inte jag, och jag har varit företagare i 20 år.

Han är fortsatt kritisk mot hur kapningen kunnat hända – och att bedragarna kunnat exploatera ett sårbart system hos Bolagsverket.

– Det är vidrigt. Det är en miss i säkerhetssystemet som utnyttjas – och det är inga småpengar vi pratar om här.

Tareq Taylor är en av flera krögare i Malmö som blivit utsatta för liknande bolagskapningar av en utländsk liga.
Tareq Taylor är en av flera krögare i Malmö som blivit utsatta för liknande bolagskapningar av en utländsk liga.
Publisert:

LÄS VIDARE

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu