Nu letar svenskar spanska bostadshus igen

Av:  Tobias Österberg/TT

Allt fler svenskar väljer nu att söka sig till Spanien och letar bostad där. Arkivbild.
Allt fler svenskar väljer nu att söka sig till Spanien och letar bostad där. Arkivbild.

Efter pandemin – nu har svenskar börjat att leta spanska sommarhus igen. Stigande inflation och högre räntor kan dock dämpa köplusten lika snabbt.

Nya siffror från Registradores, den spanska motsvarigheten till fastighetsregistret, visar på en tydlig uppgång när det gäller svenska köp. Under andra kvartalet ökade de svenska köpen med 30 procent jämfört med föregående kvartal.

Jämfört med samma period 2021 var ökningen 104 procent vilket förklaras med att Spanien då var i högsta grad påverkat av pandemirestriktioner.

– Det finns en pandemieffekt där marknaden i Spanien pausades och mängder av människor fick avvakta. Det har funnits ett uppdämt behov, säger Fredrik Kullman, vd för Bjurfors Utland.

Han ser dock ytterligare en förklaring i form av att synen på distansarbete har kommit att förändras även efter att pandemins restriktioner tagits bort.

– Man ser att acceptansen från arbetsgivaren har ökat och att man kan spendera en längre tid iväg. Det ser vi också på de bostäder som nu efterfrågas, det är mera radhus eller villor med pool och eller terrass när det tidigare var mindre lägenheter.

Samtidigt har dock kvadratmeterpriserna lyft markant jämfört med ett år tillbaka, exempelvis på Mallorca med 20 procent till drygt 3 100 euro per kvadratmeter. Med en kraftigt stigande inflation liksom stigande räntor kan det bli utmanande för bostadsmarknaden, medger Fredrik Kullman.

– Det kan få en dämpande effekt så småningom även om vi inte märker av det ännu. Tittar du också på ett alternativ att köpa ett fritidshus i Sverige så är kvadratmeterpriset bra mycket högre än i Spanien, säger Fredrik Kullman.

Publisert:

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu