Förhandlingarna återupptas – "Rör sig om dagar"

Av:  Beata Wallsten/TT

SAS-förhandlingarna kommer att återupptas under onsdagen i Stockholm, bekräftar Svensk pilotförening för TT.

Det kan röra sig om dagar tills parterna till slut når en lösning, tror flyganalytiker Hans Jørgen Elnæs.

”Vi kan bekräfta att förhandlingarna återupptas på onsdag”, skriver facket i en skriftlig kommentar till TT. Vilken tid parterna kommer att återgå till förhandlingsbordet kan inte pilotföreningen säga.

Beskedet kommer dagen efter att båda parterna, först SAS och sedan fackliga Svensk pilotförening, uppgav att de var villiga att börja förhandla igen.

Enligt Hans Jørgen Elnæs, tyder beskedet från SAS på att flygbolaget är redo att hitta en lösning på konflikten och till slut komma överens med piloterna.

– Jag tror att vi kan prata om dagar, säger Hans Jørgen Elnæs.

Båda måste ge med sig

Men det betyder inte att SAS kommer att ställa upp på större eftergifter än piloterna utan både parterna måste ge med sig, enligt Hans Jørgen Elnæs.

Piloternas främsta mål är att de 560 SAS-piloter som varslades under pandemin ska återanställas med samma villkor som innan de sades upp.

Enligt pilotfacket använder sig SAS i stället av piloter från dotterbolagen SAS Link och SAS Connect, som fungerar som bemanningsbolag. De två dotterbolagen går under andra kollektivavtal än de piloter som är anställda i moderbolaget.

– Så det måste lösas med en form av avtal i vilket piloterna anställda i dotterbolagen också täcks av kollektivavtalet under SAS moderbolag, fortsätter Hans Jørgen Elnæs.

SAS-piloterna i sin tur måste gå med på att stödja SAS stora sparplan, SAS Forward, för att rädda det ekonomiskt blödande flygbolaget.

Hundratals SAS-avgångar har påverkats dagligen sedan strejken bröt ut. Arkivbild.
Hundratals SAS-avgångar har påverkats dagligen sedan strejken bröt ut. Arkivbild.

Dyrt att fortsätta

Strejken sätter mycket på spel för SAS just nu. Dels så kostar strejken bolaget 100 miljoner svenska kronor om dagen, dels så skadar den SAS varumärke och kundernas tillit till bolaget.

– Många resenärer har strandats ute i Europa och det rör sig om runt 2 000 inställda flygavgångar. Med 130-140 passagerare per flygavgång så blir det väldigt omfattande – och det på många områden, säger Hans Jørgen Elnæs och nämner det norska krismötet som ägde rum på måndagen om att norsk sjukvårdspersonal som pendlar inte kan ta sig till sitt arbete i de norra delarna av landet.

Något som har lett till att patienters vård uteblir.

– Man måste hitta en lösning nu och ett slut på det här. De skulle kunna ske under den här veckan – skulle jag säga, säger Hans Jørgen Elnæs

Publisert:

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu