Stopp för vin i handväskor och stugor

avTT

Publicerad:
Foto: Dan Sjunnesson - Studio CA
Att sälja vin i en sådan här förpackning är inte tillåtet, enligt Patent- och marknadsöverdomstolen. (Bilden är hämtad från domen).

Att sälja vin i en förpackning som ser ut som en handväska eller en liten stuga skapar ”osaklig uppmärksamhet kring alkohol”.

Det anser Patent- och marknadsöverdomstolen, som i en dom hotar med en halv miljon kronor i vite om försäljningen inte stoppas.

Lådviner som säljs i stug- eller väskform kan bidra till ökad alkoholkonsumtion, enligt domstolen.

Företaget Oenoforos, som kämpat för att få fortsätta med försäljningen, har invänt att lådviner inte funnits så länge på marknaden och att det därför inte går att säga vad som är en traditionell utformning av vinförpackningar.

Dessutom säljs många produkter på Systembolaget i förpackningar med form och design som avviker från det traditionella och samhället har vant sig vid icke-traditionell utformning och design, argumenterar företaget.

Men domstolen anser inte att utformningen är förenlig med kravet på särskild måttlighet.

Att just väsk- och stugformade vinförpackningar blev ett fall för domstolen beror på en granskning som inleddes av Konsumentverket 2016, efter att Systembolaget uppmärksammat frågan.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Vin