Northvolts batterifabrik i Skellefteå – allt du behöver veta

Vd:n Peter Carlsson sommarpratar – här är hans bolag

Av: 

Gustaf Larsson

Peter Carlsson, grundare och vd för Northvolt.
Peter Carlsson, grundare och vd för Northvolt.

Northvolt

Northvolt siktar på att skapa minst 3 000 arbetstillfällen och producera batterier till 800 000 elbilar om året.

Men vilka är egentligen Northvolt – och vem är vd:n Peter Carlsson?

Här är en snabbguide till satsningen i Skellefteå.

Det svenska bolaget Northvolt är i full färd med att bygga en gigantisk fabrik, där litiumjonbatterier till bland annat elbilar ska tillverkas. Northvolt Ett, som fabriken heter, beräknas stå helt klar 2024 och kosta över 40 miljarder kronor att bygga. Redan i slutet av 2021 beräknar de kunna sätta igång med produktionen på fabriken.

Frontfigur för satsningen är Peter Carlsson, 50. Han är vd:n och medgrundaren som tidigare har jobbat på höga positioner på bland andra elbilsjätten Tesla och svenska Ericsson.

”Mitt ultimata examensprov”

Det är dock med Northvolt han på riktigt ska testa sina vingar.

– Jag har haft förmånen att ha varit med om två stora tillväxtresor, med Ericsson och med Tesla. Nu handlar det om Northvolt som blir mitt ultimata examensprov, har Peter Carlsson tidigare sagt till Dagens Industri.

Men vad kommer satsningen att mynna ut i – och hur stort kommer det att bli?

Här är allt du behöver veta om batterifabriken.

Northvolt Ett i Skellefteå kommer att breda ut sig över 500 000 kvadratmeter. Så här kommer bolagets första fabrik att se ut.

 

Vem äger Northvolt?

Peter Carlson grundade bolaget 2016 tillsammans med forna Tesla-kollegan Paolo Cerruti, som i dag har rollen som operativ chef för Northvolt.

För att bygga upp en gigantisk batterifabrik krävs till att börja med stålar. Rejält med stålar. Vd:n Peter Carlsson och gänget har bland annat lockat till sig miljardinvesteringar från biljättar som Volkswagen och BMW. Likaså har finansprofilen Cristina Stenbeck och Spotifys Daniel Ek hoppat på batteri-tåget. Hur mycket de investerade är inte känt, men enligt SvD är deras aktier värda en halv miljard kronor vardera.

Grundarens aktier värda 7 miljarder

Volkswagen och investmentbanken Goldman Sachs är de två största ägarna med sina 22 procent respektive 20 procent, enligt SvD.

Vd:n Peter Carlsson äger via bolaget Rocarma ungefär sju procent av Northvolt och är därmed fjärde största ägare. Hans aktier är värda 7 miljarder kronor, enligt SvD. Däremellan klämmer sig investmentbolaget Vargas Holding in, som har nästa åtta procents innehav och är tredje största ägare.

På ett hörn finns också Ikea med, som genom stiftelsen IMAS Foundation äger drygt 2,5 procent. Dessutom står AP-fonderna, Folksam och AMF med på ägarlistan.

Northvolts fabrik i Västerås där de satsar på forskning och utveckling.

Var ligger Northvolt?

Northvolts primära verksamhet i Sverige byggs just nu upp i Skellefteå i Västerbotten. Parallellt byggs just nu en andra fabrik i tyska Salzgitter. I Västerås har de också en del av sin verksamhet, Northvolt Labs där de sysslar med forskning och utveckling av produkten.

Hur många jobb skapar Northvolt?

Northvolt har tidigare sagt att de kommer att anställa ungefär 3 000 personer till sin batterifabrik i Skellefteå, fram till 2025. Enligt vad TT tidigare har uppgett kan bygget av fabriken generera totalt 10 000 arbetstillfällen.

Hur stor blir batterifabriken?

Fabriksområdet kommer att täcka en yta på 500 000 kvadratmeter. Det är, om man som sig bör, räknar i fotbollsplaner: 71 stycken. I och med det kommer det att bli Europas största batterifabrik, och faktiskt också en av Europas största byggnader, enligt bolaget själva.

Hur söker man jobb på Northvolt?

I och med att de kommer att anställa åtminstone 3 000 personer inom fyra år så kommer det att finnas en hel del jobb att söka.

Bolaget själva skriver på sin sajt att primärt söker: operatörer, underhållstekniker, produktionstekniker, kvalitetstekniker, kvalitetsingenjörer, underhållsingenjörer, skiftledare och produktionschefer. På deras hemsida hittar du mer information om det.

Peter Carlsson sommarpratar i P1 2021

Om du vill höra mer om Peter Carlssons bakgrund och satsning inom batteribranschen får du knäppa på radion den 28 juli.

– I mitt ”Sommar” berättar jag om den himmel och det helvete jag har upplevt med att starta bolag. Om framgång och inre tvivel, säger han om sitt program.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter och få lägre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

LÄS VIDARE

Varnar för Volvo Cars – därför ska du inte köpa

ÄMNEN I ARTIKELN

Northvolt

Peter Carlsson (vd Northvolt)

Energi & råvaror

Sommar i P1