Stugsäsongen drar i gång - här är fällorna

Foto: Johner
Det är lätt att bli kär vid första ögonkastet men undersök fritidshuset innan du skriver på kontraktet.
MIN EKONOMI

Nu är stugsäsongen i gång.
Men va på tårna innan du haffar drömtorpet.
– Även om det är enkla hus kan det bli kostsamt, säger Terese Wallinder, jurist på Villaägarnas riksförbund.

Hittills i år har fritidshusmarknaden gått segt. Svenskarna håller på sina guldkorn runt om i landet.

– Det vi hör från mäklarhåll är att det kommer ut ganska få fritidshus och att det i vissa områden eldar på prisutvecklingen, säger Staffan Tell, talesperson på Hemnet.

Det är dock lätt att bli fartblind när du hittar drömtorpet. Om man inte passar sig finns det en hel del fällor att fastna i.

– Det är samma undersökningsplikt som köpare när man köper ett vanligt åretruntboende. Även om det är enkla hus kan det bli kostsamt, säger Terese Wallinder, jurist och chef för medlemsrådgivning på Villaägarnas riksförbund.

Här listar Aftonbladet de värsta stugfällorna:

1. Fukt.

Använd näsan. Du ska praktisk taget lukta dig igenom husets alla vrår och kanter. Luktar det illa kan det troligtvis vara fukt. Titta på fönster. Är det mjukt runt omkring? Smyg upp på vinden och se om det är friskt och fint eller om det är tillväxt på materialen.

Många gamla torp har krypgrund. Inspektera, känner du lukt under huset?

– Krypgrund har många problem med fukt i dag, Malte Rundgård, byggnadstekniker på Villaägarnas riksförbund.

Hur lutar marken, mot eller ifrån huset? Om huset är byggt på plintar, kolla så att det inte är byggt för nära marken så fukt kan angripa huset.

Försök också följa stuprören för att se vart dagvattnet tar vägen.

Foto: Johner
Lukta och känn på alla material i huset för att se att det är friskt, även fönster.

2. El.

En del stugägare gör en hel del elarbeten själv, en del bättre än andra. Kolla så att det finns en jordfelsbrytare. Annars kan det vara bra att planera att montera in en sån. Kolla också hur gammal elen är. När renoverades den sist? Det kan vara egna kopplingar; jordade uttag i ett rum men inte i ett annat. I dag är det krav på att all nyinstallerad el ska ha jordade uttag. En del har monterat det men inte kopplat in det. Dubbelkolla hur det ligger till. Det är lite oklart om det annars kan gå under dolt fel.

3. Vatten

Har fastigheten en egen brunn, kontrollera då vattenkvaliten innan du köper. I vissa fall kan vattnet komma från en samfällighet. Vad innebär det i det här fallet? Vilka krav ställs? Vad kostar det att vara med i den?

Om du har tänkt köpa en sommarstuga som sen ska stå kall på vintern, kolla då om vad det finns för möjligheter att tömma rören på vatten. Så att anläggningen inte fryser. Den tidigare ägaren kanske har använt huset året om och haft 15 grader i huset och inte behövt tänka på sådant.

4. Avlopp

Är det enskilt avlopp? Finns det en godkänd avloppsanläggning? Det kan vara en trekammarbrun eller slamavskiljare. Kolla med kommunen om den är godkänd. Många kustnära kommuner har skärpt sina krav.

– Om man har en enklare reningsanläggning och kommunen vill att man byter ut den till en mer avancerad anläggning kan det bli kostsamt, säger Terese Wallinder, jurist och chef för medlemsrådgivning på Villaägarnas riksförbund.

5. Skorsten

Har fritidshuset en skorsten, kontrollera så att den är användbar. Finns det eldningsförbud? Kolla med kommunen.

Du kan eventuellt även begära att få göra en provtryckning.

Foto: Johner
Har stugan bygglov och dispans från strandskyddet? Kolla med kommunen.

6. Bygglov

Kontrollera med kommunen att fritidshuset är byggt med bygglov. Speciellt om det är ett nybygge. Skulle det vara ett svartbygge kan det blir väldigt dyrt i bästa fall och i sämsta fall kan du måsta riva hela bygget.

Om svartbygget upptäcks inom fem år får man betala en byggsanktionsavgift. Men krav på rivning kan ställas i upp mot tio år, oavsett ägare.

– Är det svartbygge inom strandskyddet kan det bli rivet oavsett ålder, säger Malte Rundgård, byggnadstekniker på Villaägarnas riksförbund.

Det gäller även uthus som byggt till över tid.

Även om preskriptionstiden ska ha gått ut kan det bli svårt att få bygglov för framtida projekt.

7. Byggnadskonstruktion

Det finns många fina fritidshus utan anmärkning. Sen finns det dom som är byggda på udda material, som den tidigare ägaren mer eller mindre bara har kommit över. Huset kan även vara byggt i flera omgångar.

– De är svårare att få ordning på. De projekten har en tendens att växa när man ska renovera, säger Malte Rundgård, byggnadstekniker på Villaägarnas riksförbund.

Fråga ägaren eller mäklaren hur huset har kommit fram och vad det har för historia. Sen finns det torp som har stått på en höjd i 150 år och som lär stå där ett bra tag till så länge som man underhåller det.

8. Undersökningsplikten

Ta in en egen besiktningsman för att mer noga kontrollera huset, en så kallad överlåtelsebesiktning.

– Ofta när man kommer in i huset blir man kär. Man ser kanske inte ofta skavankerna. Därför kan det vara bra att gå vidare och kolla upp det. Så får man koll på skicket på huset. Besiktningen kan också vara bra att ha för att få reda på framtida underhållsbehov, säger Malte Rundgård, byggnadstekniker på Villaägarnas riksförbund.

Ett dolt fel menas att det är en avvikelse ifrån vad man haft anledning att förvänta sig.

– Det kan vara svårare i praktiken att göra gällande fel som är dolda, säger Terese Wallinder, jurist och chef för medlemsrådgivning på Villaägarnas riksförbund.

Foto: Johner
Kolla upp hur planerna ser ut för marken runt omkring. Planer på avverkning? Eller exploatering?

9. Markägare

När du köper sommartorpen så kanske det är i en mysig miljö men en stor skog omkring. Kolla dock innan du köper vem som står som ägare till grannfastigheterna. Det kan bli ett kalhygge innan du vet ordet av och då får din stuga helt plötsligt en helt annan karaktär.

Kolla även upp i övrigt vad det finns för planer för området. Kolla detaljplaner och liknande. Så att det inte finns någon plan på exploatering inom kort.

10. Servitut

Kolla om det finns något servitut på fastigheten, alltså att andra har rätt att använda din mark, med Lantmäteriet. Det kan innebära att andra har rätt att använda en väg eller en brunn. Servitutet gäller oavsett vem som är ägare och i regel tills vidare.

Det kan ju även vara så att du har rätt att nyttja någon annas servitut, exempelvis en väg för att ta dig ner till vattnet eller någon en grannes brunn för att få tillgång till vatten.

Topplista på Hemnet: Fritidshus till salu som klickas bäst just nu

1 av 6 | Foto: Per Pixel Petersson
Plats 1 på Hemnets klicktopp: Strandhus på 98 kvadratmeter på Västervägen 25 i Kullavik, Kungsbacka, på en sjötomt med havsutsikt. Utgångspris 19 000 000 kronor. Säljs via Kustnära fastighetsmäklare.

Här är fler drömstugor

1 av 4
Andra drömstugor: Den gamla järnvägsstationen på 76 kvadratmeter på Skillingevägen 273 i Axtorp, Ängelholm. Pris 995 000 kronor eller bästa bud. Säljs via Era real estate.
ARTIKELN HANDLAR OM