Bolagen som pressar ner ditt elpris mest

Ditt val av elhandelsbolag kan spara tusenlappar om året.
Villaägarnas riksförbund har rankat de bästa prispressarna på elhandelsmarknaden.
– De har gjort nytta både för sina egna kunder och alla andra, säger Jakob Eliasson på Villaägarna.

Varje år betalar en vanlig småhusägare tiotusentals kronor i elräkningar. Men det går att spara pengar på att välja rätt elleverantör, visar Villaägarnas riksförbunds nya elhandlarranking.

”Råddigt att genomskåda”

– Det kan vara råddigt att genomskåda bolagens erbjudanden, så vi vill lyfta fram de bolag med ett gott ”track record” bakåt i tiden, säger Jakob Eliasson, samhällspolitisk chef på Villaägarna.

De har tittat på vilka företag som, månad för månad, haft de lägsta priserna under perioden 1 januari 2016 till och med maj i år. De har sedan fått en snittrankingsiffra för perioden.

– En låg rankingsiffra visar att man varit med och pressat ner priserna. Man har gjort nytta både för sina egna kunder och alla andra, genom att dra med sig andra bolag i prispressen, säger Jakob Eliasson.

Karlstads Energi i topp

Sverige är indelat i fyra olika elområden, och företagen har olika priser beroende på var du som elkonsument bor. Karlstads Energi AB är det bolag som agerat främsta prispressare i flest områden, samt uppdelat på avtalsformerna fast och rörligt. Även Fortum har varit flitiga i att agera prispressare.

Det skiljer uppemot 1 600 kronor i årlig kostnad mellan de bästa och sämsta elhandelsföretagen, för småhusägare som förbrukar 20 000 kWh om året och valt ett rörligt avtal.

Men det är inte bara valet av elhandelsbolag som påverkar din elräkning. En stor del av priset utgörs av elnätsavgiften – och den kan du inte göra något åt.

Eljättarna höjer

Elnätsavgiften sätts av företaget som har monopol där du bor. Och de har varit duktiga på att höja sina avgifter de senaste åren. Ellevio höjde i juni sitt pris med fem procent för sina kunder i Stockholm, och Eon höjer elnätsavgiften med 10 procent för en miljon kunder i juli.

Det i kombination med att vissa kommuner har reducerad energiskatt gör att prisskillnaderna blir stora mellan landets olika delar. För en småhusägare skiljer det så mycket som 10 000 kronor varje år mellan landets billigaste (Luleå) och dyraste (Sunne) kommun.

– Det bevisar ett regelverket är svagt. Priserna som bolagen får ta ut begränsas av en fastställd intäktsram. Men eftersom ramen är så vid är det egentligen bara nätägarnas godtycke som bestämmer en stor del av storleken på din elräkning, säger Jakob Eliasson.

Här är bästa elhandelsbolagen enligt Villaägarnas riksförbund:

Varje månad samlar Energimarknadsinspektionen in elhandelsföretagens priser. Siffran efter respektive företag är ett snitt över vilken placering det haft på listan över lägst pris under perioden januari 2016 – maj 2017.

Elområde 1

(Norrbottens län samt delar av Västerbottens län)

 • Fast pris 1 år
 1. Eksjö Energi ELIT AB – 8,6
 2. Nordic Green Energy – 9
 3. Karlstads Energi AB – 9,2
 4. Fortum – 10,7
 5. Kvänum Energi AB – 13,4
 • Rörligt pris
 1. Karlstads Energi AB – 4,6
 2. Fortum – 6,1
 3. Ale El Elhandel AB – 6,6
 4. Halmstads Energi och Miljö AB – 13,9
 5. Gislaved Energi AB – 14,9

Elområde 2

(Jämtlands län, Västernorrlands län samt delar av Dalarnas län, Gävleborgs län och Västerbottens län)

 • Fast pris 1 år
 1. Eksjö Energi ELIT AB – 8,4
 2. Nordic Green Energy – 8,9
 3. Karlstads Energi AB – 9,1
 4. Fortum – 10,9
 5. Kvänum Energi AB – 13,1
 • Rörligt pris
 1. Karlstads Energi AB – 4,6
 2. Fortum – 5,9
 3. Ale El Elhandel AB – 6,5
 4. Vimmerby Energiförsäljning AB – 12,7
 5. Halmstads Energi och Miljö AB – 15,9

Elområde 3

(Gotlands län, Stockholms län, Södermanlands län, Uppsala län, Värmlands län, Västmanlands län, Örebro län, Östergötlands län samt delar av Jönköpings län, Hallands län, Kalmar län, Västra Götalands län , Gävleborgs län och Dalarnas län)

 • Fast pris 1 år
 1. Karlstads Energi AB – 6,6
 2. Tranås Energi AB – 10,2
 3. Kvänum Energi AB – 10,5
 4. Kungälv Närenergi AB – 10,9
 5. Eksjö Energi ELIT AB – 13,1
 • Rörligt pris
 1. Karlstads Energi AB – 5,2
 2. Fortum – 7
 3. Tranås Energi AB – 10,9
 4. Ale El Elhandel AB – 12,4
 5. Vimmerby Energiförsäljning AB – 14,5

Elområde 4

(Skåne län, Blekinge län, Kronobergs län, samt delar av Kalmar län, Hallands län, Jönköpings län och Västra Götalands län)

 • Fast pris 1 år
 1. Nordic Green Energy – 7,1
 2. Eksjö Energi ELIT AB – 8,1
 3. Fortum – 9,9
 4. Telinet Energi AB – 11,5
 5. Fyrfasen Energi AB – 11,5
 • Rörligt pris
 1. Karlstads Energi AB – 3,9
 2. Fortum – 5,0
 3. Ale El Elhandel AB – 6,4
 4. Vimmerby Energiförsäljning AB – 9,6
 5. Gislaved Energi AB – 10,5

Endast elhandlare som lämnat in fullständiga uppgifter (data för alla månader) är med i undersökningen. I det fall en elhandlare erbjudit flera olika rörliga eller fasta avtal har det billigaste valts. Data kommer från Energimarknadsinspektionen och har rapporterats in av elhandlarna själva.

Publisert:

LÄS VIDARE